Hlavní obsah

Socha Svobody se znovu otevřela veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorská socha Svobody je opět přístupná návštěvníkům. Poprvé od říjnového úderu hurikánu Sandy si během prvního červencového pátku mohli návštěvníci prohlédnout New York z rozhledny ve slavném 93 metrů vysokém monumentu. Socha byla otevřena v rámci oslav Dne nezávislosti. Podle informací agentury AP však některé opravy hurikánem poničeného okolí ještě nejsou dokončeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Socha Svobody se po více než půl roce otevřela veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Postava ženy s trnovou korunou a vztyčenou paží, třímající pochodeň, symbolizuje svobodu a otevřenost USA. Turisté se sem mohli v pátek podívat poprvé od konce loňského října. Tehdy hurikán Sandy s přívalovými dešti zničil části států New York a New Jersey na severovýchodním pobřeží Spojených států.

Samotná socha sice řádění bouře přečkala prakticky bez úhony, její okolí na Ostrově svobody však živel těžce zasáhl. Zničil přístaviště, které denně používaly tisíce návštěvníků. Voda zaplavila domy, vytrhala dlažbu a zničila zábradlí i další mobiliář. Poničila také elektrické a telefonické instalace a chodníčky kolem sochy.

Ironie osudu

V součtu se škodami na sousedním ostrově Ellis, který ještě nebyl zpřístupněn, vyčíslilo město náklady na obnovu na 59 miliónů dolarů (asi 1,2 miliardy korun).

Znovuotevření sochy Svobody, při němž přestřihl pásku newyorský starosta Michael Bloomberg, je od loňského října vlastně již druhým. Hurikán Sandy přišel s osudovou ironií do New Yorku právě den poté, kdy byla tehdy socha Svobody slavnostně zpřístupněna veřejnosti po roce oprav.

Monument je společným dílem dvou Francouzů, sochaře Frédérica Bartholdiho a slavného stavitele Gustava Eiffela, otce stejnojmenné pařížské dominanty, který navrhl konstrukci sochy. Dílo připlulo do USA z Francie ve 214 bednách a sestaveno bylo až v New Yorku, kde stojí od roku 1886.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám