Hlavní obsah

Slavná brána do pekel v Turkmenistánu se má uzavřít

Jde o jednu z nejunikátnějších turistických atrakcí na světě. Obří kráter v Turkmenistánu, kterému se pro neustále hořící oheň přezdívá brána do pekla, si návštěvníci v současné podobě možná už brzy neprohlédnou. Prezident chce nechat plameny jednou provždy vyhasnout.

BEZ KOMENTÁŘE: V kráteru nazývaném Brána do pekla hoří oheň už 50 letVideo: AP

 
Článek

Kráter se nachází v poušti Karakum a vznikl v roce 1971 při průzkumu ložiska zemního plynu. V průběhu vrtání se podloží propadlo a plyn začal unikat na zemský povrch. Aby se nezačal šířit do okolí, rozhodli se ho geologové zapálit. Měli za to, že ložisko brzy vyhoří, což se však nestalo. Plameny totiž olizují kráter už 50 let a z místa se tak stala neotřelá turistická atrakce.

Tomu by však měl být jednou provždy konec, píše server New York Post. Prezident Gurbanguly Berdymukhamedov chce oheň uhasit a kráter zakrýt kvůli negativnímu vlivu na životní prostředí a také na zdraví obyvatel, kteří v okolí žijí.

Nejslavnější thajská zátoka je opět přístupná. Na koupání ale zapomeňte

Cestování

Hlavní motivací však mají být peníze. Hlava státu má za to, že uhašení plamenů zamezí případným ztrátám zemního plynu, který by se mohl jinak exportovat.

„Ztrácíme cenný přírodní zdroj, ze kterého bychom mohli velmi profitovat a využít ho ke zlepšení života našich obyvatel,“ cituje prezidenta server BBC.

Turkmenská hlava státu pověřila úředníky, aby našli řešení, jak oheň uhasit a kráter zakrýt. Server BBC však upozorňuje, že v minulosti už proběhlo mnoho pokusů o uhašení plamenů, například v roce 2010, kdy prezident experty rovněž vyzval, aby situaci vyřešili.

V Benátkách poprvé po 500 letech zpřístupní ikonickou památku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám