Hlavní obsah

Šest z deseti nejlepších měst pro život je v Evropě. Vede Vídeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň je nejlepším místem pro život na světě. Vyplývá to z pravidelného žebříčku, který zveřejňuje společnost Economist Intelligence Unit (EIU). Společně s rakouským hlavním městem se v první desítce umístilo ještě dalších pět evropských metropolí, včetně Kodaně, Curychu či Amsterdamu.

Foto: Profimedia.cz

Belveder je jednou z nejvíce ikonických vídeňských památek (ilustrační foto).

Článek

Vídeň byla nejlepším městem pro život už v letech 2018 i 2019, loni se kvůli covidovým restrikcím propadla na 12. příčku. Letos už nicméně opět vede, a to díky několika faktorům. Rovných sto procent získala za zdravotní péči, vzdělání, ale i infrastrukturu. Co se týče kultury a prostředí, vysloužila si 96,3 procenta — v tomto ohledu ji předčil pouze kanadský Vancouver, jenž je pátým nejlepším místem pro život.

Na dalších pozicích po Vídni následují Kodaň, o třetí místo se dělí Curych a kanadské Calgary, následuje zmíněný Vancouver. Desítku pak uzavírají Frankfurt, Toronto, Amsterdam, japonská Ósaka a australské Melbourne se o finální místo dělí.

Nejvíce se propadl Nový Zéland

Naopak vůbec nejhorším místem k životu je podle letošního hodnocení íránský Teherán. Na spodních příčkách jsou pak zejména africká města, mimo jiné Douala v Kamerunu, Harare v Zimbabwe, Alžír v Alžírsku, Tripolis v Libyi či Lagos v Nigérii. Zbytek doplňují asijská města Port Moresby na Papui Nové Guineji, pákistánské Karáčí či syrský Damašek.

Češi jsou osmnáctým nejšťastnějším národem. Finové opět první

Cestování

Co se týče největších skokanů směrem nahoru, patří mezi ně Frankfurt (7.), Hamburk (16.) a Düsseldorf (22.), kromě nich také Londýn (33.), Manchester (28.) či Paříž (19.).

Naopak nejvíce si pohoršila novozélandská města Wellington (50.) či Auckland (34.). Druhé z měst přitom loni žebříčku kralovalo. O pozici ho však připravil tvrdý lockdown. Zhoršila se také pozice Reykjavíku (48.), který spadl o 25 příček.

Na letošní podobě žebříčku se už méně podepsala pandemie, ovlivnil ho však konflikt na Ukrajině. „Byli jsme nuceni zrušit naši anketu v Kyjevě, ukrajinské hlavní město proto z hodnocení zcela vypadlo. Ruské hlavní město Moskva kleslo o 15 příček, Petrohrad o 13. Probíhající konflikt doprovází zvýšená cenzura,“ uvádí EIU ve zprávě. Dodává, že východoevropská města si rovněž pohoršila kvůli diplomatické tenzi.

Nejlepší města pro život na světě
1. Vídeň, Rakousko
2. Kodaň, Dánsko
3. Curych, Švýcarsko
3. Calgary, Kanada
5. Vancouver, Kanada
6. Ženeva, Švýcarsko
7. Frankfurt nad Mohanem, Německo
8. Toronto, Kanada
9. Amsterdam, Nizozemsko
10. Ósaka, Japonsko
10. Melbourne, Austrálie
Zdroj: Economist Intelligence Unit

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám