Hlavní obsah

Serre Chevalier ve Francii nabízí lyžování mezi kamennými vrcholy

Novinky, Radek Holub, redaktor magazínu Snow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SERRE CHEVALIER, FRANCIE

Ze všech francouzských velikánů – středisek s dvě stě a více kilometry vzájemně propojených sjezdovek – je Serre Chevalier nejpřirozenější v tom, že není z vytvořené z uniformní šablony velkých rezidencí obklopených lanovkami. Vedle rezidencí se tu nachází syrové kamenné vesničky a hlavně působivé středověké město Briancon s mohutným opevněním.

Článek

Z „obrů“ je Serre Che jedním z nejjižněji položených, což je tu v mnoha ohledech znát. Sjezdovky jsou rovnocenně rozprostřené na pláně i do pásma lesa, což má při špatném počasí cenu zlata. Zde na jih od sedla Lautaret už je klima ovlivněné Středomořím, tedy častěji slunečné než na severu Alp. A přestože šedé kamenné stavby s plechovou střechou v místních vesnicích nejsou zrovna k zulíbání, má to tu šarm.

.: Čtyřsedačková lanovka v Serre Chevalier. Foto: Snow.cz

Protáhlý hřeben Serre Chevalier s několika dvouapůltisícovými vrcholy nese 250 km sjezdovek – vyplňují jak horské kotle, tak po spádnici protínají lesní porost, a vytvářejí tak neobvykle rozsáhlý dvoupatrový areál do každého počasí. Terén je jako vytvarován pro kvalitní sjezdovky bez hluchých míst, bezlesé pasáže vedle nich nabízí i snadno dostupný off-piste.

sezóna: polovina prosince–konec dubna
nadmořská výška: 1 200–2 735 m
39 vleků – 12 sedaček – 8 sedaček expres – 6 kabinek – 3 visuté kabiny
30 km zelených – 40 km modrých – 130 km červených – 50 km černých
sjezdovek celkem: 250 km (476 ha)
s umělým sněhem: 40 km (130 ha)

Páteřní lanovky jsou v posledních pár letech modernizované v expresní sedačky, i když nástupy z údolí zajišťují poněkud zánovní kabinky a do leckterého zákoutí horního patra se stále šplhají letité sedačky.

.: Pohled na údolí z vrcholků nad Serre Che. Foto: Snow.cz

Na dně údolí pod severovýchodním úpatím hřebene se táhne třináct obcí alias ubytovacích základen s přibližovacími lanovkami. Nejvýše leží Monetier („Serre Che 1 500“) – kamenná vesnička s termálními prameny, kam vedou lesem nádherné červené a často až liduprázdné sjezdovky.

Z nejvyššího bodu oblasti (Pic de l´Yret) startují dva výpravné freeridy – bočním údolím Montagnole zpět do Monetier a přes sedlo Cucumelle do Pelvoux na odvrácené straně hřebene. Ve sněhové kotlině pod vrcholem, obsloužené třemi pomalými sedačkami, jsou četné strmé svahy pro freeride v dohledu tratí.

.: Vrchol Le Prorel ve francouzských Alpách  Foto: Snow.cz

Centrální část údolí zabírají střediska Villeneuve („1 400“) a Chantemerle („1 300“), v nichž původní jádro obrostly velkoubytovny a apartmánové komplexy všeho druhu. V polovině svahu nad Chantemerle je jakási slalomová „čtvrť“ Grand Alpe s několika sportovními tratěmi závodních parametrů. Centrální černá, ale relativně přívětivá sjezdovka do údolí Luc Alphand je poctou trojnásobnému vítězi SP ve sjezdu, zdejšímu rodákovi.

Ještě níže pak leží starobylé opevněné město Briancon („1 200“) s křivolakými uličkami s malými bary a cukrárničkami, ale i to má samozřejmě svou „bezduchou“ lyžařskou čtvrť v blízkosti kabinkové lanovky. Za návštěvu stojí rozsáhlé opevnění z dob Ludvíka XIV., kdy byl Briancon strategickým bodem na soutoku pěti údolí.

.: Moderní šestisedačková lanovka na vrchol Le Prorel. Foto: Snow.cz

Sněhově platí v Serre Che jiné vzorce než u sousedů o pár kilometrů severněji – průsmyk Lautaret je klimatickou hranicí Středozemí. Slunečné počasí je tu normou, oproti (nedaleké) Itálii však srážkově více těží ze západního návětří alpského oblouku.

Zasněžování jistí celé spodní patro a pomalu se šíří i do vyšších partií. Serre Chevalier nemá žádné lyžařské nej, je trochu neforemné a málo útulné, ale působivé a zároveň přátelské – a právě proto se do něj můžete i zamilovat.

Skipasy
Dospělí 1 – 3 – 6 dní: 39,20 – 112 – 187 eur
Děti (6–12 let) a senioři (65–75 let) 1 – 3 – 6 dní: 31,40 – 89,50 – 149,60 eur
Děti do 6 let a senioři nad 75 let zdarma
Šestidenní skipas platí zároveň jeden den v každém ze středisek Alpe d´Huez, Les 2 Alpes, Puy St. Vincent a Via Lattea.

Ubytování

- malé rodinné hotely (Monetier, Villeneuve, Chantemerle – od 50 eur/os. a noc s polopenzí)

- apartmánové komplexy (Villeneuve, Chantemerle, Briancon – cca 10–25 eur/os. a noc ve 4lůžk. studiu/apart.)

- turistické ubytovny (od 17/30 eur/os. a noc se snídaní/polopenzí)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám