Hlavní obsah

Sáňkařské trasy, kde se vyřádí hlavně dospělí

Novinky, fis

Považujete sáňkování za ryze dětskou zábavu? Pak jste na omylu. Tato forma zimních radovánek je nyní v kurzu. A vězte, že některé tratě jsou spíš pro dospělé než pro děti. Vypravíme se na ně do zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Vysokohorské sáňkování může být adrenalinovým dobrodružstvím.

Článek

Znáte to... Celý rok se nemůžete dočkat zimní lyžovačky, ale ostatní členové rodiny nebo party kamarádů tomuto sportu příliš neholdují, ani na snowboard je nenalákáte. Pak jim zkuste navrhnout jiné vyžití — sáňky. Až prosviští pohádkovými vysokohorskými trasami, zimní dovolenou si zamilují.

Nejdelší sáňkařskou trasou Evropy má být ta na hoře Faulhorn ve švýcarském kantonu Bern. Jde o zážitek vyloženě pro dospělé jezdce. Trať začíná ve výšce 2680 metrů, je dlouhá 15 kilometrů a překonáte na ní převýšení 1600 metrů. Od nejvyšší zastávky lanovky First se výše na Faulhorn ale musíte dostat po svých, což zabere asi tři hodiny. Se sjezdem z českého kopečku, jaký známe z dětství, se tato jízda samozřejmě nedá srovnávat. Trvá přibližně hodinu a vryje se vám hluboko do paměti.

Nezklame ani průjezd sněhovým tobogánem v kantonu Graubünden, konkrétně trasa na uzavřené Albulské silnici z Predy do Bergünu, na níž zvládnete převýšení 400 metrů. Tady se sáňkaři pohybují mezi vytyčenými mantinely a rychlost hlídá radar. Je tu možné také večerní sáňkování, dráha je osvětlená. Kromě samotné pohodové jízdy vás uchvátí také okolní krajina ozdobená železničními viadukty a horskými hradbami.

Foto: Profimedia.cz

V Graubündenu si vychutnáte malebnou krajinu s železničními viadukty.

Rozvinutou sáňkařskou infrastrukturu najdete na Rigi, jíž se často přezdívá královna hor. Mimochodem právě na ní vede první ozubnicová horská dráha v Evropě. V rámci speciálních jízd je možné se po ní projet i v historické soupravě. Nicméně zpět k sáňkování. Zdejší nejdelší trasa měří čtyři kilometry, táhne se z vrcholku hory na stanici zubačky Klösterli. Při tomto sjezdu je třeba maximální soustředění, s ochrannými sítěmi to tam totiž nepřeháněli. Panorama, které se před vámi rozprostře, vás ovšem přece jen asi na chvilku rozptýlí.

Jízda pod hvězdami či serpentýny

Také sousední Rakousko má své „nej“, co se sáňkařských tras týče. Čtrnáctikilometrová Wildkogel Arena v Salcbursku je nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhou světa. Během půl hodinové až hodinové jízdy na ní překonáte převýšení 1300 metrů. Neobvyklá večerní romantika, co říkáte?

Údolí Stubaital zase nabízí hned 12 přírodních tratí, z nichž nejdelší měří šest kilometrů a vede z vrcholu hory Elfe do vesničky Neustift. Na některých z místních sáňkařských tras jsou také možné i večerní jízdy.

TIP: Kdybyste si chtěli vyzkoušet ještě další horský zážitek, navštivte v Rakousku štýrské Ramsau. Tam se můžete projet na fatbiku, kole s tlustými pneumatikami, které dobře drží na kluzkém sněžném terénu, a to po sáňkařské trati.

Jestliže už nepatříte mezi sáňkařské začátečníky a chcete si jízdu trochu zpestřit, mohly by vás bavit serpentýny na šestikilometrové trase v lyžařské oblasti Werfenweg. Částečně vede i lesem. Pohodlnějším návštěvníkům je k dispozici Rodeltaxi, které zájemce vyveze ke startu.

Reklama

Výběr článků

Načítám