Hlavní obsah

Rusové přestávají cestovat do Prahy

Právo, Stáňa Seďová

Dění na Ukrajině ovlivnilo i turismus v metropoli – tradičně nejnavštěvovanější oblasti Česka. Za první tři měsíce přijel asi milión turistů, tedy o čtyři procenta méně než vloni. Nejezdí Ukrajinci, Rusové ruší rezervace, čísla vylepšují jen turisté z Jižní Koreje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Politické nepokoje mezi Ruskem a Ukrajinou ovlivňují turistický ruch v Praze. Ilustrační foto

Článek

Pokles zájmu turistů v prvním čtvrtletí tohoto roku jde na vrub domácích návštěvníků. Jejich úbytek Český statistický úřad spočítal na 10,6 procenta. Hlavní město též podle odborníků trpí klesajícím zájmem ruských turistů, kterých bude podle odhadů ještě ubývat.

„Turistů z Ruské federace podle statistik přijelo jen o pět tisíc osob více při meziročním srovnání. Zatímco v 1. čtvrtletí roku 2013 činil nárůst příjezdů z Ruska přes 13 procent, letos jsou to jen tři procenta. Toto zpomalení je způsobeno několika faktory,“ vysvětluje tajemnice Asociace cestovních kanceláří a agentur (ACČKA) Kateřina Petříčková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rusové se obávají vyhrocené vnitropolitické situace a otevřených nepokojů, které by mohly ještě kulminovat, a proto raději necestují do zahraničí. K poklesu zájmu o cesty do Evropy zavdává příčinu také kritika českých i evropských politiků a zesilování sankcí vůči Rusku ze strany USA a EU. Dalším důvodem je rovněž znehodnocení rublu vůči euru, které způsobuje zdražení zájezdů do Evropy až o 10 procent, což pro mnoho obyvatel Ruska může být zásadní,“ říká tajemnice ACČKA.

Incomingové cestovní agentury evidují snížení počtu rezervací ze strany Rusů od dubna letošního roku o 20 procent.

Korejců v Praze naopak přibylo

Na červnové termíny jsou objednávky ještě nižší. Turistů z Ukrajiny přijelo do Česka o dvě procenta víc než loni v prvním čtvrtletí roku — zhruba 27 500 lidí. Nicméně některé incomingové agentury zaregistrovaly pokles rezervací na příští týdny a měsíce dokonce až o 90 procent. Kromě snižování počtu návštěvníků dochází od začátku roku i k jejich národnostní proměně.

„Významné zvýšení počtu příjezdů se projevilo u turistů z Jižní Koreje — o 43 procent. V 1. čtvrtletí letošního roku jich k nám přijelo o devět tisíc více. Z asijských zemí navštívilo Česko celkem 139 tisíc turistů, což představuje nárůst přes devět procent,“ doplnila údaje tajemnice ACČKA.

Za tradičně nejnavštěvovanější Prahou se na druhém místě drží Královéhradecký kraj, který v prvních třech měsících i přes špatné sněhové podmínky přivítal 250 000 lidí, tedy zhruba čtvrtinu obyvatel hlavního města. Naopak lepší výsledek proti loňskému začátku roku zaznamenal Středočeský kraj, kam zavítalo zhruba 138 000 turistů, což znamená více než sedmiprocentní nárůst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám