Hlavní obsah

Ruská společnost nabízí turistické orbitální lety se zastávkou na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Glavkosmos, což je dceřiná firma ruské vesmírné agentury Roskosmos, nabízí kosmickým turistům služby pro orbitální lety na lodích Sojuz s případnou návštěvou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na mezinárodním aerosalonu v Le Bourget u Paříže to v úterý řekl generální ředitel společnosti Denis Lyskov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Turistika je potencionálně možná, ale v současné etapě ji nespojujeme s programem ISS. To znamená, že pro vesmírné turisty dokážeme připravit jednotlivé mise, na něž poletí jeden náš profesionální kosmonaut a dva turisté. Jde o samostatnou misi, ale existuje při ní možnost spojit se s ISS,” uvedl podle agentury TASS Lyskov.

Šéf podniku vyzval případné zájemce, aby kontaktovali Glavkosmos. „Jsme připraveni takový návrh posoudit,” dodal. Pokud jde o letenku na takový kosmický výlet, cena bude podle šéfa společnosti záviset na délce letu a rovněž na složitosti jeho programu.

Dříve služby pro turistické lety do vesmíru na ruských kosmických lodích Sojuz s pobytem na ISS poskytovala pouze americká společnost Space Adventures. Prvním vesmírným turistou se stal americký milionář Dennis Tito, který zaplatil 20 miliónů dolarů. Cena pro dalších šest zájemců se i s náklady na přípravu pohybovala do 35 miliónů dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám