Hlavní obsah

Ruská společnost nabízí turistické orbitální lety se zastávkou na ISS

Společnost Glavkosmos, což je dceřiná firma ruské vesmírné agentury Roskosmos, nabízí kosmickým turistům služby pro orbitální lety na lodích Sojuz s případnou návštěvou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na mezinárodním aerosalonu v Le Bourget u Paříže to v úterý řekl generální ředitel společnosti Denis Lyskov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Turistika je potencionálně možná, ale v současné etapě ji nespojujeme s programem ISS. To znamená, že pro vesmírné turisty dokážeme připravit jednotlivé mise, na něž poletí jeden náš profesionální kosmonaut a dva turisté. Jde o samostatnou misi, ale existuje při ní možnost spojit se s ISS,” uvedl podle agentury TASS Lyskov.

Šéf podniku vyzval případné zájemce, aby kontaktovali Glavkosmos. „Jsme připraveni takový návrh posoudit,” dodal. Pokud jde o letenku na takový kosmický výlet, cena bude podle šéfa společnosti záviset na délce letu a rovněž na složitosti jeho programu.

Dříve služby pro turistické lety do vesmíru na ruských kosmických lodích Sojuz s pobytem na ISS poskytovala pouze americká společnost Space Adventures. Prvním vesmírným turistou se stal americký milionář Dennis Tito, který zaplatil 20 miliónů dolarů. Cena pro dalších šest zájemců se i s náklady na přípravu pohybovala do 35 miliónů dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám