Hlavní obsah

Rožnovský skanzen představí tradiční masopust na Valašsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožnov pod Radhoštěm

Tradiční masopustní veselí představí o víkendu Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Masopustních obchůzek se letos ujme skupina masek z Francovy Lhoty a rožnovský folklórní soubor Javořina, uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Masopust se uskuteční v sobotu v areálu Dřevěného městečka.

Foto: archiv Valašského muzea v přírodě

Rožnovský skanzen patří k oblíbeným turistickým cílům i v zimě.

Článek

"Návštěvníci se mohou těšit na Staré hanácké právo - lidový zvyk, který předvede krojovaná skupina ze Sazovic. Na závěr programu vystoupí členové Sboru dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty s pásmem pochování basy," uvedl Ondruš.

Tradiční lidový svátek byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech masopustu, kterým se na Valašsku říkalo fašank nebo také končiny. Masopust začínal svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi.

O masopustu se v každém domě smažily koblihy či drobné cukroví nazývané "boží milosti", které neodmyslitelně patřily do jídelníčku tohoto období. Čas rozvernosti pak zakončovala večerní zábava spojená s pochováváním basy.

Skanzen provoní také řeznické výrobky. "Návštěvníci mohou ochutnávat z pestré nabídky zabijačkových výrobků a v laické anketě hlasovat O nejlepší řeznický stánek. Současně se uskuteční 20. ročník soutěže O nejlepší valašskou klobásku a desátý ročník soutěže O nejlepší valašskou tlačenku," uvedla mluvčí Pavlína Polášková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám