Hlavní obsah

Robot natočil na video unikátní objev podzemních komor

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem tohoto týdne objevili archeologové díky robotovi, pojmenovaném po jednom z aztéckých bohů, tři podzemní komory pod Quetzalcoatlovým chrámem. Jedná se o první robotický objev na území Latinské Ameriky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V mexickém Teotihuacánu objevil robot v podzemních chodbách tři komoryVideo: Reuters

 
Článek

V minulých měsících pátralo ve spletitých 2000 let starých chodbách pod Quetzalcoatlovým chrámem v mexickém Teotihuacánu několik malých robotů řízených dálkovým ovládáním. Videonahrávka jednoho z nich odhalila tento týden významný objev.

Robot pojmenovaný po aztéckém bohu deště Tláloc II-TC se dostal ke třem doposud neodkrytým komorám.

Foto: Profimedia.cz

Dálkově ovládaný robot Tláloc II-TC se díky svojí velikosti dostane prakticky kamkoliv.

Archeology brzdilo v pátrání velké množství sutin. Nyní s jistotou vědí, že je v podzemních prostorách kromě písku a kamení stále co objevovat, navíc mini roboti mapují také bezpečnostní stav terénu.

Archeologové si zatím nejsou jisti, zda jsou v objevených místnostech ostatky významných osobností starověkých kultur, které tu sídlily, nebo je čeká jiné odhalení. V každém případě je pro ně tento objev dalším krokem kupředu ve zkoumání struktury teotihuacánské architektury.

Místo opředené tajemstvím

Přibližně mezi lety 250 až 500 našeho letopočtu žilo v Teotihuacánu asi 150 tisíc lidí. Uvedená éra by se dala označit jako zlatý věk tohoto náboženského, kulturního a politického centra. Jednotlivé památky tu pojmenovali Aztékové. Ti sem přišli až stovky let poté, co tuto oblast původní obyvatelé kolem roku 600 opustili.

Dosud odborníci nejsou s jistotou schopni říct, která z dávných civilizací Teotihuacán postavila. Kvůli tomu nejsou známá ani původní pojmenování zdejších staveb. Jeden z historických výkladů říká, že město založili Toltékové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám