Hlavní obsah

Relikviář sv. Maura je v nové expozici na hradě Bečov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Relikviář sv. Maura, po korunovačních klenotech druhá nejvzácnější movitá památka v republice, byl ve středu představen v nové expozici státního hradu a zámku Bečov na Karlovarsku. Namísto dosavadních zámeckých prostor bude památka nevyčíslitelné hodnoty od soboty 27. listopadu veřejnosti přístupná v rekonstruovaném Pluhovském paláci bečovského hradu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nová expozice relikviáře sv. Maura v Pluhovském paláci na hradě Bečov na Karlovarsku.

Článek

„Relikviář svatého Maura je uložen v nově vytvořené trezorové místnosti,“ uvedl kastelán hradu Tomáš Wizovský. Návštěvník, který si může návštěvu pro jistotu elektronicky dopředu rezervovat, se k románské zlatnické památce ze 13. století dostane teprve po projití bezpečnostním rámem.

Klimatizované a spoře osvícené místnosti dominuje nerozbitná prosklená schránka, ve které je relikviář bezpečně uložen. „Nemůžeme samozřejmě prozradit, jak je relikviář zabezpečen, ale můžeme říct, že je v nejbezpečnější vitríně na území Česka,“ konstatoval kastelán. Na rozdíl od původní expozice může nyní díky tomu návštěvník přistoupit bezprostředně k několikatunové vitríně a prohlédnout si klenoty na relikviáři zblízka.

Historik zachraňuje zámek na Ústecku

Cestování

Součástí prohlídky je doprovodná interaktivně-galerijní instalace. „Celá expozice vypráví příběh podobně jako ta předchozí, přičemž se zaměřuje na důvody a vznik relikviáře, na jeho restaurování, jeho uměleckohistorický význam, ale také nemůžeme pominout pátrací historku, českou bondovku z období nalezení relikviáře z roku 1985,“ ukazoval Wizovský.

Záhadný předmět

Návštěvníci ve vitrínách uvidí i část původních předmětů z relikviáře, včetně dosud neznámého, záhadného předmětu. Nabízí ale i dosud nepublikované dokumenty z nálezu relikviáře nebo zaznamenané rozhovory s potomky posledních šlechtických majitelů Beaufortů-Spontinů. Součástí prohlídky je rovněž nejstarší místo na hradě, vyhlídková věž. Expozice vznikla v rekonstruovaném Pluhovském paláci bečovského hradu.

„Projekt na to vznikl již před deseti lety, ale intenzivní práce zahájily před dvěma roky,“ připomněl Wizovský. „Opravovala se přístupová komunikace s hradním nádvořím a pak samozřejmě celá horní budova hradního paláce,“ popsal kastelán s tím, že vznikl víceúčelový sál a edukační zázemí, také hradní kavárna a veškerý návštěvnický servis, včetně třeba šaten.

Příčovy se pyšní největším větrným mlýnem v Evropě

Tipy na výlety

Celkové náklady dosáhly v součtu 170 milionů korun, přičemž 136 milionů korun připadlo na stavební rekonstrukci Pluhovského paláce a samotnou expozici. Do konce příštího roku by se měla stát součástí prohlídky rovněž expozice souboru francouzských vín a koňaků z konce 19. století, které byly ukryty a nalezeny společně s relikviářem.

Relikviář, tedy obdélníková schránka na ostatky svatých, má rozměry 140 x 42 cm a je 65 cm vysoký. Zdobí jej dvanáct reliéfů, pozlacených stříbrných sošek, drahokamy a polodrahokamy, filigrány. Vznikl na zakázku benediktinského kláštera ve Florennes ve Francii, který získal z katedrály v Remeši relikvie sv. Jana Křtitele a později sv. Maura.

Od církevní rady jej značně poškozený odkoupili Beaufortové-Spontinové. Po výstavě v Bruselu byl relikviář v roce 1889 převezen na bečovský zámek. Při rychlém odsunu po 2. světové válce zakopali památku pod podlahu zámecké kaple a po dalších čtyřicet let o ní nikdo neslyšel.

Relikviář byl objeven po napínavém pátrání 5. listopadu 1985 na zámku v Bečově nad Teplou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám