Hlavní obsah

Putování s BBC: Angkor Wat - domov bohů ukrytý v džungli

Novinky, Lucie Poštolková

Khmerský chrám Angkor Wat se ukrývá uprostřed džungle v Kambodži. Postavil jej ve 12. století král Suryavarman II. jako nebeské město, které má představovat horu Meru, podle tamní mytologie domov bohů. Uprostřed chrámu stojí pět věží rozestavěných ve tvaru pětky na kostce.

Článek

Angkor Wat byl posvátným srdcem ohromného Angkoru, hlavního města khmerské říše, které vládl král Suryavarman. Angkor byl domovem miliónu lidí, čímž se řadil mezi jedno z největších měst na světě. Chrám je odkazem Suryavarmana II. Tak nějak si prý král představoval ráj, nebeské město.

Foto: Profimedia.cz

Angkor Wat je modelem vesmíru a celého světa, král Suryavarman tím chtěl připomenout svůj božský původ. Ve středu se nachází ohromný chrám, posvátná hora chráněná ze všech stran vodním příkopem, jež představuje světové oceány.

Foto: Profimedia.cz

Stavbu prorůstají stromy.

Ve skutečnosti tento vodní příkop nedokázal zadržet nebezpečí vnějšího světa. V roce 1177 napadl Angkorské království sousední kmen Čamu z Vietnamu, který chrám vyplenil. Angkor se tak na dlouhou dobu propadl do temnoty a zoufalství, než jej znovu objevil Henri Mouhot.

Chrám byl znovuobjeven před 150 lety

Chrám objevil 22. ledna 1860 pro západní svět francouzský přírodovědec a cestovatel Henri Mouhot. "Je to velkolepější než cokoliv, co nám staří Řekové a Římané zanechali," zapsal si do deníku uchvácený botanik Mouhot, když stanul na nádvoří nejznámějšího angkorského chrámu.

V ruinách několika stovek objektů, uprostřed džungle přibližně 230 kilometrů severně od Phnompenhu, pobyl tři týdny. Pořídil zde plány půdorysů a nákresy staveb, aby je pak představil v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Turistům je totiž zatím povolen vstup do téměř všech míst v desítkách angkorských chrámů, takže pískovec sakrálních staveb pomalu degraduje.

V posledních letech čelí Angkor Wat obrovskému nárůstu turistů a restaurátoři varují, že jeho poklady mohou být nenávratně poškozeny. Zachránit cennou památku, která je od roku 1992 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se pokoušejí profesionální týmy z celého světa, mezi nimi i Češi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám