Hlavní obsah

Prohlédněte si Prahu z věží a zvonic pomocí 360stupňové kamery. Výhledy jsou dechberoucí

Kristýna Léblová, Klára Karasaridu, Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak poznat stověžatou Prahu lépe než skrze její věže. Po téměř půl roce přísných koronavirových opatření se opět návštěvníkům otevírají oblíbená turistická místa Prahy. Mezi nimi i některé pražské věže. Ve videu se můžete inspirovat, kam vyrazit, a také se podívat na unikátní výhled z věží zaznamenaný 360stupňovou kamerou.

Prohlédněte si Prahu z věží a zvonic pomocí 360 stupňové kamery. Výhledy jsou dechberoucíVideo: Novinky

 
Článek

Pro milovníky výhledů se otevřelo osm pražských věží. Mezi nimi je Mikulášská zvonice, obě mostecké věže na Karlově mostě, Petřínská rozhledna s bludištěm, Pražská brána, Staroměstská radnice a Novomlýnská vodárenská věž. Každá z nich nabízí překrásný výhled a skrývá mnoho zajímavostí.

Turisty čeká od 7. května mnoho novinek a slevových akcí. „Nově návštěvníci mohou počítat s výhodným kombinovaným vstupným i na další naše objekty. Například když si koupíte vstupenku na Petřínskou rozhlednu, máte automaticky slevu na vstupném do bludiště, které je hned vedle,“ uvedl předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro.

Turisté chybějí. Restaurace a hotely v Chorvatsku snižují ceny

Cestování

Jedním z kouzelných míst je Mikulášská zvonice na Malé Straně. „Malostranská městská věž, které se také říká Mikulášská zvonice, má výhled na část menšího města Pražského, Malé Strany a na Petřín a můžeme vidět zčásti i Staré Město,“ seznamuje s výhledem Karel Kučera, kurátor Pražských věží.

Foto: Novinky

Výhled ze Stroměstské radnice.

Malostranská městská věž sloužila jako městská hláska, odkud se sledoval a hlásil požár a další nebezpečí. „Za úkol měla signalizovat nebezpečí, zpravidla většinou požáry, takže tady byl věžník, který chodil po ochozu a hlídal město proti požárům. Když viděl nějaký dým nebo oheň, tak běžel zvonit a tím vyburcoval lidi k hašení,“ popisuje Kučera.

„Máme tady hlásovnu, to znamená jakoby kancelář, k vidění je zde věžníkův byt, který opravdu není velký, někdy tam bydlel s celou rodinou, je to vlastně jedna místnost a černá kuchyně. Nahoře je i takzvaný sledovací bod Kajka, což bylo pracoviště StB, kde se řídilo sledování západních imperialistických ambasád,“ seznamuje s místnostmi ve věži Karel Kučera.

Malí vinaři mají sklepy plné neprodaného vína

Domácí

V okolí dohledu se nachází mnoho zajímavých budov a míst. „Zajímavostí na střechách určitě najdeme spousty, ale třeba v dohledu je muzeum hudby a tam je věžička, a to byla další taková pomocná hláska, která taky signalizovala ohně. Vidíme na část americké ambasády, kam se jinak člověk nepodívá. A je tu ještě výhled na Malostranské náměstí, na jeden renesanční, barokně upravený dům, kde byl první střešní bazén v Praze, postavený někdy v 70., nebo 80. letech 20. století,“ shrnuje Kučera.

Foto: Novinky

Z Mikulášské zvonice je vidět na střechu domu, kde byl postaven první střešní bazén v Praze.

Dalším místem s překrásným výhledem je Staroměstská radnice. „Bezpochyby nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na Staré Město pražské. Můžeme si tu prohlédnout krásné křivolaké uličky, zblízka vidíme kostel svatého Mikuláše nebo v dáli panorama Pražského hradu,“ popisuje výhled Antonín Baloun, vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Výhodou této věže je, že jako jediná z věží má moderní výtah, a je tak bezbariérová a přístupná všem.

Stísněné místnosti i tmavá chodba v pražském bytě jsou minulostí

Bydlení

Návštěvnost pražských památek není zatím velká, ale pozvolna se zvyšuje. I proto je nyní ideální čas běžně přeplněná turistická lákadla navštívit.

„Díky tomu, že začalo postupné rozvolňování vládních nařízení, tak jsme mohli otevřít už od začátku května. Zatím jsme přivítali primárně domácí turisty a teď se postupně připravujeme na zahraniční návštěvníky, kterých doufáme v létě bude čím dál víc přibývat,“ popsala Klára Malá, tisková mluvčí Prague City Tourism.

Grébovka je méně známou oázou klidu v Praze

Tipy na výlety

„O výhledy zájem určitě je i z řad domácích návštěvníků, kteří k nám směřují v tuto chvíli především, nicméně ta návštěvnost samozřejmě není taková, na kterou jsme bývali zvyklí,“ hodnotí Antonín Baloun, vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Na místech se samozřejmě dodržují veškerá hygienická opatření jako jsou rozestupy, povinné nošení respirátorů apod.

Reklama

Výběr článků

Načítám