Hlavní obsah

Příhraniční projekt zvelebuje chomutovský zoopark

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příhraniční projekt Handmade Nature, kterého se na české straně účastní Zoopark Chomutov, má za sebou většinu s ním souvisejících aktivit. Nešlo přitom jen o přednášky, workshopy nebo výlety, na výsledky projektu mohou návštěvníci narazit hned na několika místech v areálu zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Skanzen Stará Ves

Článek

Zřejmě nejviditelnějším počinem v rámci projektu je přestavba betonového koryta podél Kaštanky, kterým se přiváděla voda do spodního rybníka. Místo něj je teď potok s přírodním korytem, brouzdalištěm s herními prvky.

„Nešlo jen o samotnou rekonstrukci nevzhledné betonové konstrukce, vytvořené tůně poskytují přirozené útočiště obojživelníkům a hmyzu, typicky například vážkám,“ vysvětlila ředitelka zooparku Věra Fryčová, jak přestavba pomáhá k zachování rozmanitosti v krajině. Právě to je podle ní totiž hlavní cíl česko-německého projektu.

Krušnohorská rozhledna Bleiberg čeká na znovuotevření

Cestování

Společně s přestavbou koryta došlo i na revitalizaci samotného rybníka, u něhož žijí buvoli. Ten má nové břehy přirozeného charakteru a také dva ostrůvky, které slouží jako prostor pro hnízdění vodního ptactva.

Akce hlavně ve skanzenu

Na první pohled méně nápadné, zato velice zajímavé a užitečné jsou podle ředitelky třeba záhon vzácné lilie cibulkonosné vysázený nedaleko plameňáků nebo horská louka založená nad Kaštankou.

„O tom, jak jsou tato místa pro Krušnohoří důležitá a co všechno pro přírodní život v našem kraji znamenají, hovoří informační tabule instalované poblíž nich,“ doplnila Fryčová.

Velká část akcí v rámci projektu se odehrála v areálu Stará Ves, který díky tomu posílil svou pozici přírodního skanzenu pro oblast Krušnohoří. Odborníci zde obnovili jablečný sad a vinici, založili selskou zahradu a poblíž ní také instalovali včelí úly.

„Ovocnářská část projektu byla velice zajímavá i z pohledu určování odrůd jabloní, které naši předkové v Krušnohoří pěstovali. S tím nám pomohli pomologové na nedávném setkání v německém Dörfellu, což byla další akce spadající pod projekt,“ doplnila ředitelka zooparku.

Až do jara roku 2021 je naplánováno ještě několik akcí, v zooparku například chystají založit v kaštanovém sadu přirozené prostředí pro zmiji obecnou, která je v ČR chráněná jako kriticky ohrožený druh. Dojde také na přednášku o lučním hmyzu, začátcích včelaření nebo o zakládání zahrady. Realizace plánů a jejich forma bude záležet na aktuální pandemické situaci.

Broumovské kostely by mohly být národní kulturní památkou

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám