Hlavní obsah

Krušnohorská rozhledna Bleiberg čeká na znovuotevření

Právo, Rudolf Voleman

Proslulá rozhledna s restaurací stojící kousek pod vrcholem hory Bleiberg, tedy Olověným vrchem, v západní části Krušných hor mezi Bublavou a Stříbrnou na Sokolovsku, čeká na své vzkříšení.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna je už tři roky zavřená.

Článek

Na návštěvníky, kteří na vrchol zabloudí po úzké silničce nebo po sjezdovce pěšky do prudkého kopce, čeká zklamání u zamčených dveří. Majitel rozhledny Vladimír Majer má ale plány, jak historickému objektu z roku 1933, jenž býval v minulosti oblíbeným cílem turistů, opětovně vrátit jeho někdejší lesk. Rozhledna s restaurací je zavřená již třetím rokem.

Problémy s vodou a kanalizací

„Plány jsou zatím nejasné a nejisté, protože Bleiberg v minulosti fungoval tak, jak fungoval, tedy téměř bez kanalizace a s problémy s pitnou vodou,“ popsal problémy Majer. „Jednáme o tom, jak vodu nahoru na Bleiberg dostat, což nepůjde bez čerpací stanice. Stávající zdroj má špatnou kvalitu vody a je také nedostatečný při plném provozu,“ dodal.

„Kanalizace je natažená k nedalekému objektu Horské služby, ale její prodloužení k rozhledně by znamenalo rovněž vybudování čerpací stanice. Bez toho to nemá řešení. Bez vody a kanalizace skončíme na požadavcích hygieny,“ sdělil Majer.

Plzeňské památky jsou zavřené, kasteláni se ale nenudí

Cestování

Majitel rozhledny s restaurací chce věc řešit v součinnosti s obcí, protože případné prodloužení kanalizace nebo vodovodu by se neobešlo bez zásahu do pozemků obce Bublava. Podobné problémy řešilo před časem město Boží Dar se zavedením vodovodu a kanalizace na Klínovec (1244 m), kde dosáhly náklady na vybudování infrastruktury kolem sta milionů korun. Podle Majera ale tak vysoké náklady v případě Bleibergu nehrozí.

„Stálo by to relativně málo, počítám řádově statisíce korun,“ uvedl. „Kapacita hotelu na Bleibergu není velká, takže by se jednalo jen o jednoduché přípojky,“ vysvětlil. „Čekám nyní, kdo by mi připravil projekt, aby mi záměry zpracoval a já je mohl předložit k posouzení,“ dodal.

„Přiznám se, že jsou tyto informace pro mě novinkou, pan Majer se na nás zatím neobrátil,“ řekla starostka Bublavy Monika Hrádková (nez.).

„Bleiberg by si zasloužil opětovně zprovoznit, protože je to známé výletní místo, na které se nás návštěvníci často vyptávají,“ pokračovala. „Nevidím důvod, proč bychom se záměru bránili, ale na stole zatím nic není,“ dodala.

Opětovné otevření rozhledny s restaurací by přivítali provozovatelé navazujícího lyžařského areálu. „Chtěli jsme, aby to majitel opravil nebo prodal, protože jinak to stigma dopadá na nás,“ uvedl za provozovatele lyžařského areálu Lubomír Vacovský.

Broumovské kostely by mohly být národní kulturní památkou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám