Hlavní obsah

Prázdné prostřední sedadlo v letadle snižuje riziko přenosu covidu, tvrdí studie

Nechat prostřední sedadlo v letadle prázdné může snížit riziko přenosu covidu o 23 až 57 procent. Tvrdí to nová studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Aerolinky ale ve většině případů obsazují i prostřední sedadlo, aby se jim cesty ekonomicky vyplatily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci z CDC a Kansaské státní univerzity zkoumali, jak daleko jsou schopny kapénky doletět na palubě. Využili k tomu figuríny, které rozprašovaly aerosol. Zjištění však byla podle serveru Independent založena také na jedné starší studii z roku 2017, která nezvažovala užití roušek.

„Podle těchto dat můžeme říct, že větší fyzická vzdálenost a menší obsazenost letadla mohou pomoci snížit riziko přenosu covidu-19 během létání,“ píše se ve studii. „Fyzické odstupy aplikované i skrze prázdné prostřední sedadlo, mohou přispět k menšímu vystavení viru.“

Bezpečné kvůli filtraci

O přenosu viru v letadlech se vyjadřovali odborníci už v minulosti. Podle expertů ze světové zdravotnického organizace je létání relativně bezpečné díky pokročilému systému filtrace vzduchu.

„Vzhledem ke skvělé ventilaci v moderních letadlech a rovněž s přihlédnutím k faktu, že většina respiračních onemocnění se přenáší přímým kontaktem, jsou největšímu riziku vystaveni cestující sedící ve stejné řadě nebo před či za někým, kdo je nemocný,“ tvrdí lékař David E Farnie z organizace Global Response Centre for MedAire Worlwide.

O možnosti ponechat prostřední sedadla prázdná se hojně diskutovalo hlavně při začátku pandemie. Aerolinky v drtivé většiny k tomuto modelu nepřistoupily, protože by se jim létání z ekonomického hlediska moc nevyplatilo. Server Independent nicméně poznamenává, že například americké Delta Air Lines prostřední sedačky blokují, ale už jen do 30. dubna.

Za drtivou většinou ročních letů stojí privilegovaná menšina, tvrdí studie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám