Hlavní obsah

Podmořská laboratoř Julese Verna za 860 miliónů na oceán vypluje příští rok

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Futuristické plavidlo za 860 miliónů korun s názvem SeaOrbiter by mělo vyplout příští rok. Jedná se o první plavidlo svého druhu, konstruktéři se pravděpodobně inspirovali u Julese Verna a jeho knihy Dvacet tisíc mil pod mořem. Polovina lodi bude sloužit jako výzkumná laboratoř a druhá část jako ponorka.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace podmořské laboratořeVideo: www.seaorbiter.com

 
Článek

Plavidlo by mělo měřit 58 metrů, což je skoro jako naše Petřínská rozhledna v Praze, která měří jen o šest metrů více. Pod hladinou moře bude potopená 31 metrů dlouhá část lodě, odkud budou výzkumníci pozorovat podmořský život.

Odborníci budou mít možnost podílet se na výzkumech mimo přístav zcela novým způsobem přímo na širém moři, o kterém již léta snili.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

"Plavidlo SeaOrbiter je navrženo pro výzkum oceánů, hlavně pod hladinou moře. Lidé budou mít takto možnost zůstat velmi dlouho pod vodou a vydávat se na biologické, oceánografické a klimatické mise," vysvětlil Ariel Fuchs, vedoucí výzkumného a mediálního úseku z projektu SeaOrbiter pro server USAtrends.org.

Vysněný projekt původně pochází z myšlenky francouzského architekta Jacquese Rougerieho, který počítal s obnovitelnými energetickými zdroji, zejména ze slunečních paprsků, vzduchu a vody. Současně pomáhá s výzkumem biopaliv jako hlavního energetického zdroje pro SeaOrbiter Evropská společnost působící v leteckém, vesmírném a zbrojním průmyslu (EADS).

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Laboratoř je hlavním projektem Francouzského pavilónu na Expo 2021 v Jižní Koreji. Původně byla navržena už před 12 lety, ale teprve nedávno byla dokončena fáze průmyslového návrhu a samotná stavba je naplánována na říjen tohoto roku.

"Všechny technické problémy jsme již vyřešili, celý model je již kompletní," dodal Fuchs.

Foto: Profimedia.cz

Loď by měla vyplout z Monaka, ze stejného místa, odkud se vydal Jacques-Yves Cousteau na svou misi.

Cousteau (1910 – 1997) byl francouzský námořní důstojník, výzkumník, ochránce přírody, objevitel, fotograf a filmař zabývající se výzkumem, ochranou a popularizací života moří a oceánů. Od roku 1950 velel výzkumné lodi RV Calypso a natočil první podmořský barevný film (1952). Dostal Oscary za celovečerní dokumentární filmy Svět ticha a Svět bez slunce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám