Hlavní obsah

Po ruské klávesnici z betonu nezbývá než poskakovat

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jekatěrinburg

Klávesnice, na které toho prsty člověk moc nenapíše, leží v trávníku ruského Jekatěrinburgu. Velikost lidské ruky tu sotva zakryje písmenko či znak. Ten, kdo chce alespoň pomyslně do ohromných kláves patnáctimetrové klávesnice vyťukat nějaké slovo, musí mezi jednotlivými písmeny přeskakovat. Možná proto toto umělecké dílo turisty tak baví.

BEZ KOMENTÁŘE: U tohoto uměleckého díla je sahání dovoleno. Turisté se po něm s oblibou procházejí

 
Článek

Místy už prošlapaná betonová klávesnice je zapuštěná v trávníku v centru ruského města Jekatěrinburg. Od roku 2005 je jednou z turistických zastávek. Instalaci s 86 betonovými klávesami vytvořil ruský umělec Anatoly Vyatkin. Jednotlivé klávesy jsou poskládány ve stejném pořadí jako na reálné počítačové klávesnici. Každé betonové „tlačítko“ nese jak písmenka klasické abecedy, tak i znaky azbuky.

V Jekatěrinburgu je zvláštních turistických atrakcí více. Spousta z nich ale na rozdíl od obří klávesnice není veselá. V jižní části města se nachází hřbitov Širokaja Rečka, kde jsou pohřbeni příslušníci zdejších mafiánských rodin, z nichž někteří jsou na svých náhrobcích vyobrazeni v životní velikosti. V 90. letech minulého století byl Jekatěrinburg proslulým centrem ruského zločinu.

Zajímavost: V letech 1924 - 1991 se Jekatěrinburg jmenoval Sverdlovsk po bolševickém vůdci Jakovu Sverdlovovi. Právě ten vydal v červnu 1918 během občanské války rozkaz k postřílení carské rodiny Mikuláše II. z rodu Romanovců. V místě, kde k tragédii došlo, dnes v Jekatěrinburgu stojí Chrám na krvi.
Foto: Profimedia.cz

Budova Chrámu na krvi připomíná násilné vyvraždění carské rodiny postréty jejích příslušníků.

Dnes je ruské město Jekatěrinburg domovem téměř 1,5 miliónu lidí a jeho zvláštností je mimo jiné to, že jeho polovina leží na území Evropy a druhá už spadá do oblasti Asie. Ve městě funguje osm významných univerzit, je důležitým centrem těžkého průmyslu i dopravním uzlem, protože tudy vede frekventovaná Transsibiřská magistrála.

Reklama

Související články

Jezero Bajkal znělo ledovou symfonií

Skupina hudebníků z ruského Irkutsku, která si říká Ethnobeat, přišla na to, že z ledových struktur na jezeře Bajkal lze vyloudit zajímavé zvuky. Objev přitom...

Výběr článků

Načítám