Hlavní obsah

Pitoreskní ostrov ve Španělsku proslavil televizní seriál. Teď na něj míří davy turistů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místa, na kterých se natáčely populární filmy či seriály, jsou často vyhledávaným cílem turistů. Po poslední řadě Hry o trůny se do hledáčku cestovatelů dostalo místo, které v seriálu posloužilo jako lokace pro ostrov a hrad zvaný Dračí kámen. Dlouhé a klikaté schodiště, které k němu vedlo, se ve skutečnosti nachází v Baskicku a nese název Gaztelugatxe.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov proslul díky seriálu Hra o trůny.

Článek

Ačkoli se na vrcholu zubatého ostrůvku žádný obří hrad netyčí, úzké schodiště vedoucí nad skalnatou pláží je dostatečným turistickým magnetem. A po odvysílání poslední řady fantasy seriálu k němu míří víc návštěvníků než předtím, píše britský Daily Mail.

Na Gaztelugatxe se ve skutečnosti nachází malý kostelík, ve kterém si mohou návštěvníci podle tradice třikrát zazvonit na zvon a něco si přát.

Foto: Profimedia.cz

Turistickým tahákem je především klikaté schodiště, které vede na vrchol ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadal hrad ve Hře o trůny. Schodiště oproti němu působí titěrně.

Poprvé měl kostel na vrcholu ostrova stát už před tisíci lety a pro Španěly a Basky měl vždy zásadní historický význam. Několikrát byl vypálen, pozoruhodností lokality je ovšem již zmíněné schodiště, kompletně vytvořené člověkem.

Na vrchol z pevniny vede celkem 241 kamenných schodů. Po obou stranách se pak návštěvníci mohou kochat skalními útvary, které se do nynější podoby utvářely kolem 60 miliónů let, píše britský server.

Foto: Profimedia.cz

Zbarvená obloha při západu slunce dodává lokalitě na ještě větším kouzlu.

Obzvlášť kouzelně vypadá celá lokalita při západu slunce nebo při přílivu, kdy mořské vlny olizují základy schodiště. V samotném Baskicku se nacházejí i další místa, která byla použita jako lokace pro natáčení Hry o trůny — například pláž Muriola, město San Sebastian a další.

Toho se samozřejmě chytly lokální turistické kanceláře, které již nabízejí návštěvníkům speciální balíčky po stopách televizního hitu, a to nejen v Baskicku, ale třeba i Andalusii.

Vyhledávaná jsou i další místa, kde se seriál natáčel. Velmi znatelně je to cítit například na chorvatském Dubrovníku, který se stal výchozí lokací pro hlavní město fiktivního Západozemí Královo přístaviště. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám