Hlavní obsah

Dubrovník, Sevilla či Zumaia. Po stopách nejkrásnějších lokací ze Hry o trůny

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra o trůny je jedním z nejpopulárnějších seriálů současnosti. Kromě toho se ale natáčí v mnoha krásných lokacích, které rozhodně stojí za návštěvu, ať už jste fanoušky či nikoli. Pokud se ale řadíte do první skupiny, možná ve vás putování po stopách Cersei Lannister nebo Daenerys Targaryen zanechá přeci jen poněkud hlubší stopu. Vydejte se do opravdového Králova přístaviště nebo Dorne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poznejte španělskou Zumaiu - místo, kde se natáčela nová série Hry o trůnyVideo: AP

 
Článek

Turismus po stopách filmařských lokací by mohl být pomalu samostatným odvětvím cestovního ruchu. Například po posledním dílu Hvězdných válek vysoce stoupl zájem o ostrov, na kterém se v závěru filmu objevil Luke Skywalker. [celá zpráva]

Ale zpět ke Hře o trůny. Ta se natáčí především v Evropě, část třeba i v severní Africe. Nejvíce profláknutým místem je bezesporu historické centrum chorvatského Dubrovníku, který v seriálu posloužil jako základ pro Královo přístaviště, tedy hlavní město Sedmi království Západozemí. Podle portálu Telegraph se návštěvnost jadranské perly rapidně zvýšila, když tam začaly proudit davy nadšených fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Staré centrum Dubrovníku se proměnilo v Královo přístaviště.

Ačkoli si filmaři dopomáhali počítačem, řadu míst zde návštěvník pozná. Například ulice St. Dominika, kde se odehrál nespočet scén na trhu, nebo Stradun, který se stal uličkou hanby Cersei Lannister.

Záliv otrokářů našel domov v Chorvatsku i Maroku

V chystané sedmé řadě se objeví malebné španělské městečko Zumaia nedaleko Bilbaa. Ačkoli se zatím neví, pro kterou fantaskní lokaci se místo stane domovem, za návštěvu stojí i tak, ať už se jím prožene kterákoli seriálová postava. Nacházejí se zde totiž vskutku impozantní a zajímavé útesy, které svou strukturou mohou připomenout například českou Panskou skálu. Jen v poněkud větším měřítku.

Ve městečku se také nachází umělecké muzeum, které vystavuje například práce španělského klasika Goyi. Pokud máte v lásce mořské plody a především chobotnice, jejich tradice je s místem velmi úzce spjata. Vzhledem k charakteru lokality se dá předpokládat, že se zde bude natáčet spíše nějaká severnější oblast Západozemí.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum městečka Zumaia.

Záliv otrokářů, oblast, která se na několik sérií stala také domovem dračí matky Daenerys Targaryen, se natáčel hned na několika místech. Město Meereen, kterému vévodí obří pyramida, mělo základ mimo jiné v chorvatském Splitu. Konkrétně se použil Diokleciánův palác, jehož stáří se datuje až do 4. století našeho letopočtu.

Foto: Profimedia.cz

Rudé město Aït Benhaddou v Maroku poslouži jako natáčecí lokace už pro desítky filmů.

Baška Voda byla další natáčecí lokací, z ní vychází napůl město Meereen a Yunkai. Druhé zmíněné se natáčelo i v Maroku u cihlově zbarveného skvostu, opevněného města Aït Benhaddou. To posloužilo i mnoha dalším snímkům, včetně Království nebeského, Posledního pokušení Krista nebo Prince z Persie.

Hlavní město nejjižnější země Západozemí, Dorne, se natáčelo v sevillském královském paláci Alcázar. Překrásně zdobená památka a její zahrady byly použity pro stejné účely i v seriálu, staly se domovem dornského prince a jeho rodiny. Nejvyšší patra budovy jsou i dnes využívány španělskou královskou dynastií jako soukromá rezidence, Alcazár je tak nejstarším stále využívaným palácem v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Zahrady královské paláce v Seville

Island i Irsko jako země dalekého severu

Pozoruhodných natáčecích lokací Hry o trůny je ovšem mnohem víc a za návštěvu stojí snad všechny. Na Islandu se natáčelo mnoho scén z drsného severu za bájnou Zdí. Například v nejjižnější vesnici Vík í Mýrdal nebo v národním parku Vatnajökull. Severoirský přístav Ballintoy byl zase použit jako základ pro Železné ostrovy.

Na stejném pobřeží pak leží další pozoruhodné místo, malý chrám Mussenden, který měl v seriálu navštívit Stannis Baratheon s rudou kněžkou Melisandrou. Návštěvníky na místě uchvátí typické útesy, o které se rozbíjí moře, a rozlehlé zelené pláně. Chrám se nachází nedaleko městečka Castlerock.

Foto: Profimedia.cz

Malý chrám Mussenden se nachází na severním pobřeží Severního Irska.

Anketa

Chtěli byste navštívit některou z lokací, kde se natáčela Hra o trůny?
Ano
76,7 %
Ne
2,4 %
Neznám Hru o trůny
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám