Hlavní obsah

Park v Číně láká na impozantní stavby z písku, včetně té největší na světě

Novinky, mšv

Čína se může chlubit novým impozantním parkem. Největší atrakce svého druhu v zemi vyrostla v provincii Ša-an-si a láká návštěvníky na gigantické sochy a stavby postavené z písku. Na 20 000 metrech čtverečních se jich nachází 70 a všechny uchvátí svou propracovaností i majestátností. Zájemci si skulptury mohou užívat minimálně do konce září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desítky obřích soch z písku vyrostly v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

V parku se zároveň nachází socha, která je tou největší jednolitou stavbou z písku na světě, uvádí agentura Reuters. Tyčí se do výšky 25 metrů a délka obvodu je 400 metrů. Vyobrazuje ztracené království Loulan, jenž leželo na jedné z částí hedvábné stezky. Impozantní stavba je vyvedena ve skutečně úctyhodných detailech, a navíc po ní vede schodiště, díky kterému si ji návštěvníci mohou prohlédnout zblízka.

„Takto obrovské písečné sochy musíte dělat odshora dolů, tvoří se podobně jako malba. Musíte znát každý krok a každé šlápnutí vedle může znamenat, že se celá stavba zřítí. A propady nejsou ničím neobvyklým, občas se zkrátka musí trochu improvizovat,“ řekl pro Reuters stavitel království Loulan Feng Kuang-jüan. Dodává, že každý den je výzvou, což je na tvorbě z písku ta nejzábavnější složka.

Na sochy bylo v místě parku dostatečné množství materiálu, nachází se totiž ve stepní a pouštní oblasti Ordos, zvané také Muu-us, což je jedno ze čtyř nejrozsáhlejších písčitých území v Číně. Při konstrukci impozantních staveb se pak nepoužívají prakticky žádné chemické pomůcky. Jen na konci se může na povrch nastříkat lepidlo, které přispívá k delší životnosti.

Návštěvníci mohou za sochami vyrazit minimálně do konce září. Kromě samotného prohlížení se mohou dozvědět i něco o základech tvoření soch a staveb z písku.

Reklama

Výběr článků

Načítám