Hlavní obsah

Parahawking - originální létání v doprovodu dravých ptáků

Praha/Pokhara

Pokud vás omrzel bungee jumping nebo klasické plachtění vzduchem a toužíte po větší dávce adrenalinu a také jste obdivovatelé dravých ptáků, můžete vyzkoušet parahawking. Jedná se o lety v doprovodu dravců. Za netradiční zábavou musejí ale zájemci zamířit do Nepálu.

Článek

Nová sportovní disciplína se zrodila ve vesničce Sarangkot. Plachtění ve speciálně upraveném padákovém křídle poprvé uskutečnil britský letec spolu se svým kolegou, který se věnuje sokolnictví. Lety organizuje nepálská organizace Himalayan Raptor Rescue.

Pomocníkem při tomto novém sportu jsou lidem ptáci, a to hlavně sokoli. Ti totiž dokážou zavést člověka do proudů teplého vzduchu, v nichž mohou dravci plachtit hodiny bez máchnutí křídel.

Tandem s instruktorem a sokolem

Kdo se rozhodne parahawking zkusit, dostane k ruce nejen vycvičeného sokola, ale za zády i zkušeného instruktora. Sezóna trvá od přelomu října a listopadu do přelomu dubna a května.

Za přírodou ve společnosti trenéra se platí 100 eur (2600 Kč). Za dalších 15 eur (380 Kč) dostane účastník letu film. Kromě plachtění v tandemu jsou dostupné také sólové lety, kterou jsou ale výlučně pro paraletce s licencí. Trvají dvakrát déle a stojí 180 eur (4600 Kč).

Využívají termické proudy větru

Dravce ve městě Pokhara cvičí tým odborníků, kteří se rozhodli spojit paragliding a sokolnictví. Dravci i paraglidisté využívají při letu termické proudy větru. Pokud člověk sleduje a následuje ptáky, ušetří energii.

Ptáci za to, že jsou dobrým průvodcem, dostávají na kožené rukavici kousky masa přímo za letu. Dravci přilétají k instruktorovi, sednou na rameno, sní chutný kousek a znovu se vzdálí, aby našli následující proud vzduchu.

Další informace najdou zájemci na stránkách www.parahawking.com.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám