Hlavní obsah

Památky trhaly o Velikonocích rekordy v návštěvnosti

Právo,

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu zahájily minulý týden sezónu, oficiálně všechny na Velký pátek, vybrané objekty již na Zelený čtvrtek či v sobotu 24. března. Zájem návštěvníků byl obrovský, rekord padl na zámku v Litomyšli.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Litomyšl se stal nejnavštěvovanější památkou od zahájení sezóny.

Článek

„Návštěvníci nám dali k letošním 450. narozeninám zámku nádherný dárek. Od 16. března, kdy jsme zpřístupnili reprezentační sály zámku s květinovou výzdobou, k nám do 2. dubna zavítalo celkem 4306 návštěvníků, což je nejvíce za posledních 10 let,“ pochvalovala si zájem o památku UNESCO kastelánka Zdeňka Kalová.

Nebývale velkou návštěvnost za Velikonoce hlásí i další objekty. „Na Liberecku přišlo nejvíce návštěvníků na Trosky (1706 osob), Sychrov a Lemberk. V Pardubickém kraji lákal Betlém v Hlinsku (1562) i Kunětická hora s 1150 turisty a v hradeckém kraji přišlo nejvíc lidí na Hrádek u Nechanic, kde se od 24. března konaly velikonoční prohlídky (celkem 3982 návštěvníků) a do Ratibořic,“ vyjmenovala mluvčí památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám