Hlavní obsah

Osvědčené rady, jak neonemocnět z cesty letadlem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta letadlem může být v mnoha ohledech nepříjemná. Kromě rušivých pasažérů existuje také riziko, že nastydnete. Proti všudypřítomným bakteriím a virům se ale můžete částečně bránit. Třeba dodržováním základních hygienických pravidel, dostatečnou hydratací a otevřenou ventilací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie zveřejněné v roce 2011 listem Wall Street Journal máte v letadle mnohonásobně vyšší šanci nachladnout. Podle odborného magazínu Journal of Enviromental Health Research je ona šance dokonce stokrát vyšší než v jiných veřejných prostorech. Existují ovšem určitá doporučení, která by cestujícím měla pomoci minimalizovat dopady všudypřítomných bakterií a neonemocnět.

Dodržujte hygienu

Tou nejzásadnější radou je stokrát omleté dodržování hygienických pravidel. Bakterie v letadle číhají opravdu na každém rohu, takže je důležité si mýt ruce nebo si přibalit antibakteriální ubrousky, radí server Mirror. Můžete s nimi totiž utřít třeba i sklopné stolečky nebo opěrky — obecně mají všestranné využití. Takový pomocník přijde vhod zejména při cestování s dětmi.

Nesahejte si na obličej

Nesahat si na obličej je základ, podobně jako mytí rukou. Zcela logicky — když máte bakterie na rukách, tak je jen přiblížíte k místům, kde mohou proniknout do těla. K nosu, ústům nebo očím.

Na krátkých letech vynechejte toalety

Pokud letíte jen někam kousek po Evropě, zkuste se vyhnout toaletám, píše server The Points Guy. O jeden záchod se v letadle dělí skutečně mnoho lidí, bakterie jsou nejen v samotné míse, ale také na splachovadle, prkénku nebo kolem umyvadla. Na druhou stranu, pokud je volání přírody silnější, nesnažte se ho umlčet jen kvůli tomu, abyste nemuseli přijít do kontaktu s bakteriemi.

Zkuste si pečlivě vybrat místo

Pokud si kupujete letenky s dostatečným předstihem, vyberte si lepší místa. Sedadla u okénka jsou ideální nejen kvůli výhledu, ale také z důvodu, že jste dále od uličky, kudy procházejí na toaletu další cestující, kteří se často rukama přidržují opěradel. A pokud to situace dovolí, nevolte sedadla v blízkosti toalet. Z logistického hlediska se to může jevit jako výhra, ale z hlediska prevence nemoci je lepší sednout si jinam.

Kapsy na sedadlech jsou zapovězené

Server Mirror zdůrazňuje, že i podle leteckého personálu jsou jedním z nejodpornějších míst na palubě kapsy u sedadel. Často v nich můžete nalézt časopisy nebo kartu s bezpečnostními instrukcemi. Jenže spousta lidí do nich také ukládá nedojedené jídlo, špinavé pytlíky nebo třeba posmrkané kapesníky. Raději proto předstírejte, že kapsy neexistují.

Zůstaňte hydratovaní

Není třeba vypít tři litry vody, ale když zůstanete dobře hydratovaní, snížíte tím riziko nemoci. V letadle je totiž nižší vlhkost než na zemi, což vede k vysoušení sliznice v nose, jež je poté náchylnější na viry a bakterie. Ideální je vzít si do letadla vlastní lahev s vodou — tekutiny nelze přenášet jen přes bezpečnostní kontrolu, ale po ní si můžete prázdnou lahev v klidu naplnit. A zkuste oželet alkohol nebo kávu, které dehydratují organismus ještě více.

Nevypínejte ventilaci

I přesto, že ventilace fouká studený vzduch, nevypínejte ji. Podle expertů vás totiž právě zapnutá ventilace může ochránit od případných virů, napsal server Express. Vzduch před vámi vytvoří jakousi přirozenou bariéru. Na druhou stranu, nechat na sebe několik hodin foukat studený vzduch také není prospěšné. Nezapomeňte si proto do letadla přibalit další vrstvy oblečení, a to i v případě, že letíte v létě k moři.

Nadopujte se zdravě

Zkuste svůj imunitní systém na cestu letadlem připravit. Není nic proti ničemu, když se budete s předstihem dopovat vitamínem C.

Reklama

Výběr článků

Načítám