Hlavní obsah

Ostrov Nissyros: Výlet ke kráteru spící sopky a zapálení svíčky za tajné přání

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodinu cesty z řeckého ostrova Kos se v Egejském moři nachází kruhový vulkanický ostrov Nissyros. Kromě sestoupení do kráteru, kde se nadýcháte síry, vás místní pozvou do svých taveren a hospůdek, ve kterých ochutnáte tradiční sladký nápoj z mandlí. Pro historicky založené cestovatele ostrov nabízí johanitský klášter nebo antickou zříceninu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pohled na městečko Mandraki od kostela

Článek

Je krásná slunečná sobota a my vyrážíme z přístavu Kardaména na jihovýchodě ostrova Kos výletní lodí na asi 20 kilometrů vzdálený ostrov Nissyros. Během plavby míjíme několik dalších menších ostrovů a také ostrov Gyali, na kterém se těží pemza. Hned za ním se z moře tyčí cíl naší cesty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Přístav na ostrově Nissyros

Při plavbě do přístavu kapitán lodi ještě provede manévr, při kterém se celá loď otočí. Ještě že plujeme sotva rychlostí 15 kilometrů v hodině. Nikomu tím pádem nezůstane nemilá vzpomínka na mořskou nemoc.

Už z paluby turisté zběsile fotografují malebné modro-bílé městečko Mandraki, v jehož pozadí se tyčí pohoří ostrova. Po zakotvení se poznání chtiví cestující rozdělují podle toho, jestli dají přednost prohlídce města, nebo odjezdu k hlavnímu turistickému cíli — kráteru Stefanos.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hlavní turistický cíl kráter Stefanos

Autobusy do něj musí urazit cestu pohořím, kde se střídá stoupání s klesáním a při průjezdu prudkých zatáček nezbývá ani místo pro skútry. Cestující se při jízdě nenudí. Obdivují přístav s temně modrým mořem, v pozadí s ostrovy nebo údolí vulkánu s klikatou silnicí.

Na „konečné stanici“ se z několika autobusů vyřítí desítky turistů, kteří se řadí na okraji kráteru, kde dostávají pokyny a informace od svých průvodců. Nebyla by to správná turistická destinace, kdyby u parkoviště chybělo občerstvení se suvenýry. V horkém dni přijde vhod nejen chlazený nápoj, ale také stinné posezení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ze země v kráteru uniká síra

Návštěvníci se po osvěžení mohou vydat do nitra kráteru o průměru 300 metrů, kde z mnoha děr unikají sirné výpary a teplota se po každém kroku nebezpečně zvyšuje. Sopka je činná, ale spící. Poslední její aktivitu zaznamenali odborníci v roce 1888 a další nepředpokládají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Městečko nabízí mnoho suvenýrů i taveren

Po dostatečném pobytu v kráteru a nadýchání se sirných par se autobusy podle nepravidelného jízdního řádu vracejí zpátky do hlavního města. Lze doporučit prohlídku typicky řeckého městečka s krásnými úzkými uličkami a posezení v nějaké místní taverně, kde vám nabídnou ostrovní sladký nápoj z mandlí — soumadu.

Následná procházka po pobřeží vás pak dovede až pod johanitský klášter ze 14. století, a koho ještě nebudou bolet nohy, může vyšlápnout kopec ke kostelu, ve kterém si lze za euro koupit svíčku a zapálit ji. Měla by vám splnit vaše tajné přání. Ten, kdo žádné nemá, se musí spokojit s prohlídkou kostela a výhledem na městečko.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Johanitský klášter s kostelem

Že ostrov, který má v průměru asi osm kilometrů, nabízí mnohem víc, se lze přesvědčit o dva kilometry dál od kláštera. Před návštěvníky se tam rozprostře antická zřícenina Paleokastro, ze které se zachovala městská hradba z precizně opracovaných kamenů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Návštěvníci si mohou zapálit svíčku a přát si své tajné přání

Místní obyvatelé jsou, stejně jako v jiných oblastech Řecka, velmi přátelští. Na ostrově jich žije asi 1500 a živí se převážně rybolovem. V letní sezóně pracují také v cestovním ruchu.

Na ostrov přijíždějí turisté z Kosu nebo Rhodosu. Návštěva Nissyrosu zabere nejméně den, výlety pořádají agentury a stojí od 30 do 40 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám