Hlavní obsah

Osobní průvodkyni si najímají dvojice zahraničních turistů, ale i senioři

Právo, Lucie Fialová

Kolik koní bylo v Praze za Karla IV.? zajímalo nedávno jednoho z klientů Alžběty Petřinové, která pracuje jako osobní průvodce pro turisty. Přestože v ulicích metropole tráví téměř každý den, a leckdo by mohl usuzovat, že ji zná do puntíku, přiznává, že někteří lidé ji svými otázkami dokážou pořádně zaskočit.

Foto: archiv Alžběty Petřinové

Průvodkyně Alžběta Petřinová a za ní panorama historické Prahy

Článek

„Musíte neustále studovat. Ale Praha je tak obsáhlá, že stejně nikdy nebudete vědět všechno,“ konstatuje Petřinová. Osobního průvodce dělá druhou sezónu. Inspirovala se v Austrálii, kde pobývala dva roky.

„Člověk se pohybuje na čerstvém vzduchu, nemusí mi být líto, že jdu do kanceláře, když je hezky. Lidé jsou nabití prázdninovou náladou, i když chodím několik hodin a krokoměr jednou naměřil 10 kilometrů za den, vracím se domů nabitá a s úsměvem na tváři,“ sdílí své nadšení z práce.

Většinou páry

Nejčastěji se na Petřinovou obracejí Američané, lidé z JAR, Austrálie, Anglie, ale i Malajsie nebo Koreje. Většinou provází páry, nejpočetnější byla šestičlenná skupina. Občas mívá i české zájemce, třeba manžele, kteří dlouho žili v zahraničí.

Pořízení túry po Praze předchází e-mailová komunikace, kde zájemce průvodkyni sdělí, co přesně chce vidět, aby mu pak výlet mohla ušít na míru. „Zaměřuji se na lidi, kteří mají zájem o umění, protože jsem vystudovala dějiny umění,“ přibližuje.

Zájem o individuální průvodcovské služby má také hodně seniorů. Kam všude se při toulkách po Praze vypraví, závisí na tom, zda už turisté v metropoli byli, nebo se tu ocitli poprvé. „Při první návštěvě chtějí samozřejmě vidět důležitá místa. Ukazuji je trochu jinak, než kdyby si najali klasického průvodce,“ říká Petřinová. Díky tomu, jak často se městem pohybuje, zná všelijaké zkratky, díky nimž se skupinka snadno vyhne velkým davům.

Nápady neprozrazuje

Konkrétní nabídku možností Petřinová prozradit nechtěla. „To je návod pro konkurenci,“ vysvětluje. Kdo se chce alespoň částečně seznámit s Prahou, měl by tu podle průvodkyně strávit pět až sedm dní. To pak zbývá čas i na jiné zajímavé čtvrti metropole než jen centrum a galerie. „Praha, což se moc neví, má úžasné umělecké sbírky a výborně nainstalované,“ podotýká.

Obecně lze říct, že turisty velmi zajímá éra komunismu, umělce zase, jak fungovala scéna v 60. a 70. letech, a Václav Havel. Lidé si z ČR nejvíce odvážejí české sklo a často také české filmy. „Skvělé je Muzeum Karla Zemana u Karlova mostu,“ nabízí Petřinová jeden ze svých tipů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Zatím se specializuje na provádění po Praze, která je nejvíc žádaná. Do budoucna však uvažuje také o Olomouci, která ji uchvátila vánočními trhy a nezapomenutelnou atmosférou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám