Hlavní obsah

Orlické hory jsou dosud neobjeveným rájem běžkařů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 250 kilometrů běžeckých tratí je pravidelně upravováno na hřebenech Orlických hor. Tato rozsáhlá síť nabízí zajímavé trasy jak pro běžkaře začátečníky, zkušené lyžaře i sportovce. Výlety lze navíc naplánovat tak, aby kombinovaly sportovní výkony s prohlídkou přírodně či kulturně významných míst hor a jejich podhůří.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Pohled na Orlické hory z běžecké stopy.

Článek

Na cestě krásnou zimní přírodou totiž běžkaři míjí například četné vojenské objekty z druhé světové války, jako dělostřelecké tvrze či menší vojenské bunkry, takzvané řopíky. Setkají se ale i s historickými chatami, zachovalými přírodními rezervacemi nebo četnými rozhlednami.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

I na hřebenech Orlických hor mají běžkaři možnost občerstvení.

Z Vrchmezí přes Masarykovu chatu až na Haničku

„Klenotem všech tras je určitě téměř třicetikilometrová Jiráskova hřebenová. Za slunečného počasí tu čekají výhledy do české kotliny, na sousední hraniční hory a do polského Kladska. Ve vánici zas cítíte ryzí dotek přírody a kdo je tady vlastně pánem, když náhle zmizí stopa, mrzne nos a jdete podle tyčí,“ zve orlická bruslařka a maratonská běžkyně Renata Šedová.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Jeden z řopíků, lemujících dnešní českopolskou, před druhou světovou válkou však českoněmeckou hranici.

Na hřebenovou trasu můžete vystoupat po upravených trasách z Deštného i ze všech dalších lyžařských středisek. Lze se sem dostat také ze dvou hlavních nástupních parkovišť přímo na hřebeni. Nejvyhledávanější je Šerlich s historickou Masarykovou chatou.

Na své si přijdou milovníci romantických výletů, kteří se mohou ze Šerlichu vypravit přes prales Bukačka na Vrchmezí (5 km). Nejnáročnějším běžkařům a sportovcům lze doporučit širokou upravenou trasu pro klasiku i bruslení (skate) přes nejvyšší vrchol Velkou Deštnou (1115 m n. m.) na tradiční Pěticestí nebo až na Haničku ve druhém hlavním sedle s parkovištěm. Zpět se nemusíte vracet stejnou cestou, ale upravenými okruhy třeba přes Orlické Záhoří.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Masarykova chata na Šerlichu.

Z Pěticestí se zase vyplatí zajet se podívat na nedalekou Kunštátskou kapli (500 m). Omrzlá a obalená sněhem vypadá jako z jiného světa.

Z Haničky na Anenský vrch a Mezivrší

Na běžkách můžete vyrazit také z Rokytnice v Orlických horách nebo pohodlněji až z parkoviště na Haničce. Stoupající cesta zájemce zavede k jednomu z nejvýznamnějších vojenských objektů – dělostřelecké tvrzi Hanička. Bufet je zde otevřený i v zimě. Po dalším stoupání po Jiráskově červené hřebenové trase je odměnou návštěva turistické rozhledny na Anenském vrchu. Podle sil se můžete vydat ještě dál kolem bunkru Průsek a s nepravidelně otevřeným soukromým muzeem. Až na Mezivrší to je rovných 6,5 kilometru.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Kunštátská kaple

Když se něco zvrtne

„Nejvíce úrazů je na sjezdovkách. Vloni jsme zaznamenali na našich služebnách v Deštném a Čenkovicích po 300 úrazech, v Říčkách na 200, hlavně na sjezdovkách, kde se lámou stehenní kosti a pánve. Úrazy běžkařů tvoří jen 10 procent, a to spíše s lehkými zraněními – kolena, kotníky. Na zavolání přijedeme skútrem nebo čtyřkolkou, teple je zabalíme a odvezeme,“ ubezpečil Jan Pochobradský z Horské služby Deštné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám