Hlavní obsah

Odznaky Black Lives Matter na uniformách? Letušky se bouří, lidé volají po bojkotu

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká letecká společnost American Airlines v neděli oznámila, že povolí svým zaměstnancům na uniformách nosit odznaky Black Lives Matter (BLM), aby vyjádřila podporu hnutí proti policejnímu násilí a rasové nerovnosti. Společnost se ale v některých případech okamžitě setkala s tvrdou kritikou.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo American Airlines. Ilustrační foto

Článek

Firma se rozhodla podpořit aktivistické hnutí, ne všichni ale takový krok vítají s nadšením. „Žijeme v době, kdy je potřeba vést dialog o důležitých otázkách ohledně rasové nerovnosti v naší společnosti. Spojené státy jsou odhodlané mít otevřenou kulturu pro všechny a reflektovat tak dění ve světě,” odůvodnila rozhodnutí společnost, která pro svoje zaměstnance chystá jako symbolické gesto odznaky na uniformy.

Jednotné odznaky má navrhnout společnost Black Professional Network. Firma je následně umožní svým zaměstnancům umístit na služební uniformu.

Rozhodnutí se ale setkalo s kritikou některých zaměstnanců a cestujících. „Uráží mě to,” uvedla pro The New York Post nejmenovaná letuška, která aktivitu hnutí považuje za útok na policisty.

Za vulgární vzkaz letušce dostala žena od aerolinek doživotní zákaz létání

Cestování

„Můj manžel pracuje v policejním sboru, stejně jako pracoval můj zesnulý otec. Pokud jde o mě, myslím si, že záleží na všech životech,” uvedla letuška.

„Jsem doslova znechucená z toho, že na uniformách nemůžeme projevit podporu naší zemi, našemu bohu či našim policistům, ale když přijde kontroverzní hnutí BLM, aerolinky najednou otočí. Jak je to možné?” ptá se zaměstnankyně.

Její slova potvrdila pro Fox News i další letuška, která v případě nošení odznaků BLM hodlá na uniformě podpořit například stávajícího prezidenta Donalda Trumpa.

Kritikou nešetřili ani uživatelé na sociálních sítích, kdy se začaly ozývat hlasy volající po bojkotu společnosti se sídlem v Texasu, která zaměstnává přes 130 tisíc lidí.

Firma přispěchala s vyjádřením, že pracuje i na dalších odznacích, které budou zaměstnanci moci nosit. „Bude možné podporovat například charitativní organizace, křesťanství, válečné veterány či LGBT komunitu,” cituje prohlášení společnosti The New York Post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám