Hlavní obsah

Odvážlivci mohou zakusit pocity vězňů na Špilberku

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve hrad, potom pevnost a nakonec vězení. Takovou historii má ve stručnosti národní kulturní památka hrad Špilberk, dominanta Brna a dodnes turisty jedna z nejvyhledávanějších památek. Řada návštěvníků se sem vrací. Jsou zvědaví na atmosféru ponurých chodeb v dvoupatrovém podzemí a na kobky, ve kterých byli přikováni odsouzenci na doživotí. Nelidsky kruté zacházení s vězni zmírnil až císař Leopold II.

Hrad ŠpilberkVideo: Muzeum města Brna

 
Článek

I když každá návštěva kasemat je velmi silným zážitkem. Byli zde totiž „slavnými“ vězni například plukovník pandurů baron Franz Trenck nebo později francouzští revolucionáři či italští vlastenci jako političtí odpůrci monarchie. Muzeum města Brna se však nyní rozhodlo připravit zájemcům zážitky ještě silnější.

Ve čtyřech termínech – 13. a 20. srpna a 17. a 24. září – si mohou zájemci na vlastní kůži vyzkoušet, jak působí stěny místností, kde úpěli a umírali lidé při mimořádných celonočních pobytech. Jak se zde třeba cítil slavný lotr, vězeň č. 1042 Václav Babinský, o kterém dokonce vznikla písnička.

„Do kasemat s ním!“ bylo možná to poslední, co odsouzenci na přelomu 18. a 19. století slyšeli na svobodě. Pak už je čekaly jen roky za zdmi cel v Brně na Špilberku. Jak museli při výkonu trestu pracovat? Co jedli a jak často? Dalo se vůbec v temných kasematech usnout? To všechno mohou zjistit odvážní návštěvníci, pro které muzeum přichystalo celkem čtyři přespání přímo v celách.

Mučení na vlastní kůži

Každé nocování začne ve 22 hodin. Návštěvníci v rolích vězňů se nejdříve podívají, jak cely v kasematech vypadají, nahlédnou i do strážnice nebo do mučírny, kde můžou na vlastním těle vyzkoušet třeba svíravou palečnici. Pak už je však čeká vězeňský režim včetně práce a večeře. Budíček bude už v 6 hodin ráno. Ale možná před ním dojde i na překvapení.

„Už se na vás velmi těším v nejobávanějším vězení, odkud není cesty zpět. Stanete se pouhými čísly, levnou pracovní silou. Budete spát na dřevěných pryčnách v temných, vlhkých, pouze lucernami osvětlených celách. Ale nebojte se, spánku si moc neužijete! I věznici je třeba udržovat a to bude vaše práce. Pokud nebudete líní, hlady neumřete. Bude pro vás připravena poctivá vězeňská strava. A kdybyste pomysleli na útěk? Na to můžete rovnou zapomenout!“ říká v roli profouse, tedy velitele špilberské věznice, jeden z organizátorů Michal Hančák.

Vstupné na tematické nocování v kasematech je 250 Kč. Akce je vhodná pouze pro návštěvníky starší 18 let v dobrém fyzickém stavu. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně v kasematech na hradě Špilberku (po–ne 10.00–17.30) a také v pokladně na Měnínské bráně (čt–po 10.00–17.30). Kapacita každé akce je omezena na 25 návštěvníků. Rezervace vstupenek se neprovádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám