Hlavní obsah

OBRAZEM: Evropští kuchaři soutěžili ve vaření guláše

– PŘEROV
Právo, Vlasta Hradilová

Jedenačtyřicet kuchařských týmů z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska předvedlo v sobotu na přerovském výstavišti své umění na 4. Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Na své si přitom přišli i návštěvníci, kteří měli možnost ochutnat šedesát druhů gulášů připravených podle různých receptur.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Své umění vaření kotlíkových gulášů tu na republikovém šampionátu předvádělo 41 týmů.

Článek

Týmy jim servírovaly pokrmy z vepřového, hovězího, jehněčího, králičího, srnčího, daňčího, jeleního či kančího masa, nechyběl ani guláš z hub. „Příprava guláše je zdánlivě jednoduchá, ale i skvělí kuchaři tvrdí, že na skutečně dobrý je zapotřebí talent i dávka fantazie,“ řekl Právu organizátor akce Luděk Bil.

:. Podmínkou soutěže bylo připravit nejméně 30 porcí.foto: Právo/Vlasta Hradilová

Kuchaři, kteří mohli mít k ruce pomocníky a topiče, museli připravit v kotlíku vytápěném přírodním ohněm nejméně třicet porcí guláše. Zvládnout to přitom museli za pět hodin, jiná omezení prakticky neexistovala.

:. K originálním patřila na šampionátu vaření kotlíkových gulášů Surfácká družina z Kotvrdovic na Blanensku, která jej vařila v upravené popelnici.foto: Právo/Vlasta Hradilová

„To jaké týmy použijí ingredience, je jen jejich věcí. Omezovat je v tomto nelze už proto, že naše soutěž má mezinárodní účast a v některých zemích se do gulášů nedávají věci, na které jsme u nás zvyklí,“ poznamenal Bil.

:. Ve velkou kuchyni se proměnilo v sobotu přerovské výstaviště. foto: Právo/Vlasta Hradilová

O úspěchu na šampionátu rozhodovala nejen chuť pokrmu, jeho nápaditost či celkový vzhled, ale také způsob přípravy včetně pořádku a čistoty v polní kuchyni i výzdobu místa. To vše hodnotila dvacetičlenná porota.

:. Chutí i vůní lákal guláš na mnoho způsobů.foto: Právo/Vlasta Hradilová

K originálním patřil například stánek týmu Surfácká družina z Kotvrdovic na Blanensku. Ohniště si vytvořil v popelnici a jako úbor zvolil oblečení mužů vyvážejících odpad. „Je to víceúčelové zařízení. V popelnici můžeme i grilovat a rožnit,“ uvedl člen družiny David Jurásek s tím, že se na šampionátu jeho tým rozhodl uvařit padesát litrů jeleního guláše z devíti kilogramů masa.

:. Kuchaři z jednotlivých týmů oživovali soutěž kostýmy.foto: Právo/Vlasta Hradilová

Jako ingredience do něj dal mj. i hrušková a švestková povidla a červené víno. „Samotná receptura je tajemství,“ usmál se Jurásek a dodal, že on osobně považuje za nejdůležitější u guláše dobře udělanou cibuli a koření, které musí přijít už do základu.

Vítězství si z Přerova odvezl nakonec tým hotelu Zámeček z Mikulova, který připravil Matějův kovářský guláš z hovězí roštěnky a vepřových jater. Kombinace vepřového a hovězího masa vévodila i guláši Junior, s nímž obsadil druhé místo tým Integrované střední školy v Moravské Třebové.

:. K dobré pohodě přispělo na přerovském výstavišti i vystoupení zpěváka Pavla Nováka.foto: Právo/Vlasta Hradilová

Na třetím místě se umístil tým Pivovarského šenku z Přerova - Předmostí, který vsadil na jelení guláš. Klání kuchařů zaštiťovala po odborné stránce Asociace kuchařů a cukrářů.

Souběžně probíhal na výstavišti i 8. ročník přehlídky piva Zubrfest. V doprovodném programu se představili mj. silák Zekon, skupina šermířů Cordiallo, taneční skupina HIT, zpěvák Pavel Novák, Banjo Band Ivana Mládka a skupina Pangea.

Reklama

Výběr článků

Načítám