Hlavní obsah

Obliba Labské stezky rychle roste

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba Labské stezky mezi cyklisty i turisty roste. O stezku mají stále větší zájem místní obyvatelé, kteří tvoří většinu návštěvníků. Podle nedávného měření i dotazníkového šetření bylo spočítáno, jakým ekonomickým přínosem stezka v Ústeckém kraji je.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Labská stezka v Ústí nad Labem

Článek

Ekonomiku obohacuje o 59 milionů korun za sezonu. Celá stezka nabízí možnost putovat podél Labe v délce 1300 kilometrů a patří k nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším v Evropě. Nejvíce na stezce utratí turisté, kteří zde stráví více než jeden den.

„Výsledky monitoringu potvrzují, že Labská stezka je oblíbený a úspěšný turistický cíl, který využívají rádi místní obyvatelé i návštěvníci z jiných krajů a zemí. Vzhledem k ekonomickému přínosu, jaký generuje, je pro Ústecký kraj důležité o tuto páteřní trasu nadále dobře pečovat a také ji propagovat, aby i v budoucnu nalákala další zájemce, nadšené cyklisty, kterým má nejen Labská stezka, ale celý Ústecký kraj co nabídnout,“ řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Zdeněk Matouš.

Jedna z nejnavštěvovanějších v Česku

Monitoring na stezce byl uskutečněn díky šesti sčítacím bodům, na čtyřech z nich byly rozlišeny i průchody pěších a průjezdy cyklistů. Nejfrekventovanějším místem byl Děčín-Křešice s více než 34 tisíci průchody a průjezdy. V rámci dotazníkového šetření bylo sebráno 607 kompletně vyplněných dotazníků. Z vyhodnocení vyplývá, že přes 90 % návštěvníků je z Čech a 7 % z Německa. Místní obyvatelé činí 84 % českých návštěvníků.

Návštěvnost památek na Ústecku mírně klesla

Cestování

„Labská stezka patří k nejnavštěvovanějším dálkovým cyklotrasám v ČR i v Evropě. Nabízí na 1300 kilometrů nevšedního cykloputování podél Labe i bezpečné cyklostezky, které systematicky buduje Ústecký kraj i kraje navazující. Za jejím úspěchem stojí i společná českoněmecká propagace, na níž se podílejí kraje, města, podnikatelé a další partneři,“ uvedl Radek Patrný, koordinátor Labské stezky v ČR z Nadace Partnerství.

Polovina návštěvníků se na stezku vydává pravidelně a opakovaně. Téměř třetina návštěvníků chce dobudování cyklistické infrastruktury, více než pětina by uvítala více gastronomických zařízení.

„V Českém středohoří pozorujeme zvyšující se zájem místních, kteří stezku čím dál více využívají k trávení volného času a k aktivnímu odpočinku, a to nejen na kole, ale i na in-line bruslích nebo jako trasu pro běh. Dalším důkazem růstu obliby tohoto turistického produktu jsou nově vzniklá občerstvení na trase Labské stezky,“ doplnil Michal Horáček z Destinační agentury České středohoří, která zastřešuje marketing Labské stezky v Ústeckém kraji.

Turistika kvete, přibývá i hostů z ciziny

Ekonomika

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám