Hlavní obsah

Objevte kouzlo Makedonie

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Makedonie je i v dnešní době téměř turisticky neobjevenou destinací. Malý vnitrozemský stát nacházející se v jihovýchodní části Evropy na Balkánském poloostrově nabízí nejen pestrou historii a tradiční gastronomii, ale také turistické a cyklistické trasy.

Foto: pixabay.com

Kostel v Ohridu

Článek

V této malé zemi žijí více než dva milióny obyvatel s různým vyznáním, vedle sebe žijí poklidně muslimové i křesťané.

Na území Makedonie najdeme přes pět desítek jezer a několik pohoří. Makedonie má krásnou přírodu a nabízí mnoho kilometrů turistických a cyklistických tras.

Foto: pixabay.com

Makedonská krajina

Makedonie byla od středověku součástí Osmanské říše a později pak pod vlivem okolních států. Samostatnost získala Makedonská republika až v roce 1991. V mezinárodních kruzích je používán název FYROM, neboli Bývalá jugoslávská republika Makedonie - pod tímto názvem byla přijata i do OSN.

Nejčastěji se cestuje do Makedonie v létě, které je poměrně horké, teploty dosahují až ke 30 stupňům. V horách se ale počasí poměrně často mění a teploty klesají i o deset stupňů. Je tedy zapotřebí počítat při cyklistických a turistických výletech se všemi variantami a mít vhodné oblečení.

Foto: pixabay.com

Kam se vydat?

Nejen turisty, ale i místní láká k návštěvě největší ze tří tektonických jezer v Makedonii – Ohridské jezero – s plochou přibližně 350 kilometrů čtverečních a délkou téměř 30 kilometrů. Část jezera náleží také sousední Albánii.

Po jezeře se můžete nechat svézt i malou lodí k jedné z nejstarších kaplí. V blízkosti jezera se nachází několik klášterů a kostelů. Jedná se totiž o oblast, kam zavítali věrozvěsti Cyril a Metoděj, když byli vyhnáni z Velkomoravské říše.

Foto: pixabay.com

Muzeum na vodě v Zálivu kostí

Jezero lemuje národní park Galičica se stejnojmenným pohořím, z jehož vrcholů můžete spatřit nejen největší jezero, ale i menší Prespanské jezero ležící ve větší nadmořské výšce.

Většina rostlin a živočichů je v těchto jezerech endemická. Kolem jezer se nachází několik rekreačních areálů, jelikož zdejší voda je velmi čistá a navíc s příjemnou teplotou, a proto láká ke koupání a odpočinku.

Téměř u hranic s Albánií se nachází kostel sv. Nauma, žáka věrozvěstů, a z 10. století klášter sv. Nauma, ten byl ale přestavěn na luxusní hotel. O kostelu panuje legenda, že je v něm doposud slyšet tlukot srdce Nauma v podobě nepravidelných ran.

Foto: pixabay.com

Opera ve Skopje

Ve vzdálenosti přibližně 30 kilometrů odsud leží Ohrid, kulturní centrum Makedonie. Město světla s bohatou historií. Žáci věrozvěstů zde založili velmi brzy Ohridskou literární školu a první slovanskou univerzitu. Spolu s Ohridským jezerem je město zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO.

Významným místem je například antický amfiteátr. Za prohlídku stojí i kostel sv. Panteleimona. V centru je hned několik malých obchodů, v nichž se prodává tzv. ohridská perla. Ta je vyráběna ze šupin zdejší ryby, ale postup její kultivace nebyl doposud zveřejněn. Postup výroby se drží v rodinách a dědí se po generace.

Foto: Václav Nekvapil

Starý bazar ve Skopje

Směrem na sever se v západní části země nachází Národní park Mavrovo. Právě zde jsou nejvyšší vrcholky hor v celé Makedonii. Některé jsou i oblíbenými lyžařskými lokalitami. Pod samotným střediskem se rozprostírá jezero Mavrovo, díky němuž je oblast vyhledávaná po celý rok. Ski centrum Mavrovo disponuje několika sedačkovými lanovkami a vleky a většinou je v provozu od listopadu do dubna.

Jaká další města navštívit?

Hlavním městem Makedonie je Skopje. Město s duchem a jedinečnou atmosférou, a to ačkoliv se může zdát na první pohled každá jeho část odlišná. Dne 26. června 1963 bylo téměř 80 procent tehdejší Skopje zničeno během ničivého zemětřesení. Doposud hodiny na hlavním nádraží ukazují čas této události, tedy 5:17.

Poté započala betonová výstavba a vznikla velká sídliště. Zejména po vyhlášení nezávislosti začaly vznikat velkolepé stavby, mnohdy doplněné o antické sloupoví, bulváry i sochy.. V současné době je stále více rozvíjející se centrum plné vysokých budov. Za zmínku jistě stojí dominantní pevnost Kale.

Foto: Václav Nekvapil

Skopje

Jak již bylo uvedeno, město je takřka rozděleno mostem přes řeku Vardar na dvě části - muslimský sever a křesťanský jih. Nalezneme tam proto hned několik tureckých lázní, mešit a minaretů.

Nedaleko je i významný dům Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, neboli Dům Svaté Matky Terezy. Ten byl postaven na místě, kde byla dříve světice pokřtěna a v jeho útrobách můžete spatřit nejen několik sošek, ale i některé její osobní věci.

V jižní části města se naopak nacházejí kostely a kláštery. Byl zde postaven 66 metrů vysoký křesťanský kříž, který v noci svíti do dáli a nejlépe jej lze spatřit z muslimské části města.

Cestovat po hlavním městě můžete taxíky. Ty jsou poměrně levné a jedná se o bezpečný dopravní prostředek. Zajímavostí je, že v ulicích Skopje můžete zaslechnout i češtinu. Na Filologické fakultě Blaže Koneského na Univerzitě sv. Cyrila a Metoděje se totiž doposud tento jazyk vyučuje.

Foto: Václav Nekvapil

Filologická fakulta Blaže Koneského na Univerzitě sv. Cyrila a Metoděje, Skopje

Druhým největším městem je Bitola, hlavní dominantou je hodinová věž Saat Kula o výšce 33 metrů a traduje se, že pro její výstavbu bylo použito až na 60 tisíc vajec.

Město však sousedí s památečným místem, tedy s oblastí, kde se nacházelo antické město Heraclea založené Filipem II., otcem Alexandra Velikého, jehož počátky sahají až do 4. století př. n. l.

Foto: Václav Nekvapil

Hlavní náměstí, Skopje

Při své návštěvě Makedonie můžete navštívit i Tetovo, kde stojí malovaná mešita Šarena Džamija, dervišský klášter Arabati Baba Tekke a také památník, který připomíná boje mezi albánskou armádou a makedonskými vládními silami. Dnes ve městě žije na 50 tisíc obyvatel. Jelikož je většina albánského původu, je ve městě pravý muslimský ruch.

Jídlo a pití

Tradiční balkánská kuchyně je ovlivněna orientem i Evropou. Mezi tradiční pokrmy patří tavče gravče neboli zapečené fazole. Země je proslulá i vínem, zejména červeným. Úrodným krajem pro vinaře je zejména Tikvešská nížina. Daří se zde také tabáku. A pokud si zde objednáte kávu, nebudete zklamáni.

Foto: Václav Nekvapil

tavče gravče

Co s sebou?

Ačkoliv Makedonie, respektive FYROM, není součástí Evropské unie, mohou čeští občané od roku 2008 vstoupit do země i na základně platného občanského průkazu. Vhodné je však využít platný cestovní pas.

Místní měnou je makedonský denár (MKD), ten si vyměníte za eura přímo v Makedonii. Na některých větších místech však můžete platit i eury. V horských a odlehlých částech země doporučujeme raději denáry. Podobně je to při platbě kartou, platit s ní můžete spíše ve větších městech jako Skopje a Ohrid.

Foto: Václav Nekvapil

makedonský denár

Důležitá telefonní čísla:

- volací předčíslí + 389 Makedonská republika - 02 (Skopje)

- volací předčíslí + 389 Makedonská republika - 02 (Skopje) - policie 192

- volací předčíslí + 389 Makedonská republika - 02 (Skopje) - policie 192 - hasiči 193

- volací předčíslí + 389 Makedonská republika - 02 (Skopje) - policie 192 - hasiči 193 - první pomoc 194

- informace 188

Reklama

Výběr článků

Načítám