Hlavní obsah

Novozélandský Auckland je nejlepším místem pro život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland je nejlepším místem pro život na světě. Vyplynulo to z pravidelného hodnocení společnosti Economist Inteligence Unit (EIU). Novozélandská metropole a další zejména asijsko-pacifická města žebříčku dominují zejména kvůli rychlé a rázné odezvě na pandemii covidu. Z evropských měst se nejlépe umístily Curych a Ženeva.

Foto: Profimedia.cz

Auckland byl jmenován nejlepším místem pro život.

Článek

Společnost EIU ve svém žebříčku Global Liveability Ranking ocenila Nový Zéland za rychlou reakci při řešení epidemie covidu, kterou se v zemi podařilo udržet na uzdě zejména díky drakonickým opatřením na hranicích a tvrdým lockdownům. Auckland si však kladné body připsal i za vzdělávání, kulturu a životní prostředí.

V první pětce následují japonské město Ósaka, australské Adelaide, novozélandské hlavní město Wellington a Tokio. Do desítky top destinací k životu se pak dostaly také australský Perth, švýcarské metropole Curych a Ženeva, a nakonec opět australská města Melbourne a Brisbane.

Nejlepším místem na život během pandemie je Singapur. Česko jedno z nejhorších

Koronavirus

Na zcela opačné straně, tedy coby nejhorší místo pro život, se umístil syrský Damašek. O něco lépe si vedou nigerijský Lagos, Port Moresby v Papue Nové Guineji, bangladéšská Dháka nebo Alžír v Alžírsku.

Praha si pohoršila

EIU bere při hodnocení v potaz celkem 30 faktorů napříč pěti kategoriemi. Jsou mezi nimi stabilita, zdravotnická péče, kultura, vzdělání a infrastruktura. Zřetel se tentokrát bral právě i na dopady pandemie na tyto sféry života.

Řada evropských či kanadských měst si v žebříčku pohoršila kvůli rozvleklým lockdownům, které kvalitě života nepřidaly. Například loňský vítěz, kterým byla Vídeň, spadl na 12. příčku. Největší propad zažil Hamburk, který klesl o 34 míst na 47. příčkou. U Prahy to byl pokles o 27 pozic na 72. místo.

Praha je osmým nejudržitelnějším městem světa. První je Canberra

Cestování

„Pandemie covidu-19 se na kvalitě života silně podepsala,“ uvedla šéfka výzkumu Upasana Duttová. „Města po celé planetě jsou nyní mnohem horšími městy pro život, než byla před pandemií, a například Evropa utrpěla opravdu hodně,“ doplnila s tím, že v žebříčku nahoru postoupila z velké části města, která měla přísná opatření, aby udržela koronavirus pod kontrolou.

Nejlepší města pro život
1. Auckland, Nový Zéland
2. Ósaka, Japonsko
3. Adelaide, Austrálie
4. Wellington, Nový Zéland
5. Tokio, Japonsko
6. Perth, Austrálie
7. Curych, Švýcarsko
8. Ženeva, Švýcarsko
9. Melbourne, Austrálie
10. Brisbane, Austrálie
Zdroj:  Economist Inteligence Unit´s Global Liveability Index

Reklama

Výběr článků

Načítám