Hlavní obsah

Novojičínská slavnost otevře turistům památky a připomene generála Laudona

Třísté výročí narození rakouského vojevůdce Ernsta Gideona von Laudona připomene druhý zářijový víkend, tedy 8. a 9. září, tradiční městská slavnost v Novém Jičíně. Na pozvání radnice přijede do města také 51 členů rakouské šlechtické rodiny Loudonů, potomků slavného vojevůdce, uvedla mluvčí radnice Marie Machková.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Nový Jičín

Článek

Jeden z nejznámějších vojevůdců 18. století generál Laudon zemřel v roce 1790 v jednom z domů na Masarykově náměstí.

„Laudon není jen vojevůdce, je to i osoba lidově známá a při vší úctě k novojičínským rodáků jeho věhlasu nedosahuje nikdo,” řekl ředitel Městského kulturního střediska Nový Jičín a hlavní organizátor slavnosti Petr Orság.

Návštěvníci 24. ročníku slavností se mohou těšit nejen na historickou bitvu či přehlídku historických vojsk, ale i na doprovodný kulturní program.

Připomenou cechy i baroko

„Slavnost také připomene dobu baroka a zdejší cechy. Expozice na radnici zmapuje 50 let od vyhlášení městské památkové rezervace a deset let partnerství s francouzským městem Epinal,” uvedla Machková.

Součástí městské slavnosti bude i den otevřených dveří kulturních památek. Veřejnosti bude v sobotu 9. září po více než deseti letech zpřístupněn Radniční sklípek.

„Dříve vyhlášená vinárna je dnes významným prvkem historie Nového Jičína, a přestože se na ní podepsal čas a potřebuje rekonstrukci, stále má své kouzlo. My se pokusíme do tohoto nyní ponurého a nepřívětivého prostředí přenést zobrazení vojenského a společenského života Laudonovy doby,” uvedl Orság.

Reklama

Výběr článků

Načítám