Hlavní obsah

Nová nejvyšší socha na světě nabírá obrysy. Stát by měla ještě letos

Novinky, mšv

V indickém státě Gudžarát v současnosti vzniká rekordní stavba. Bude jí ve finále 182 metrů vysoká Socha jednoty stavěná na počest právníka a politika Sardara Vallabhbhaie Patela. Po dokončení bude socha nejvyšší na světě, současnou držitelku rekordu převýší o necelých 30 metrů, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace finální podoby sochy. Hotovo by mělo být letos v říjnu.

Článek

Aktuální snímky sochy ukazují, že už stojí základy, hotovo by mělo být v říjnu tohoto roku. Na konstrukci byly dovezeny milióny tun cementu a pro základy se mimo jiné využilo recyklovaného železa. Výstavba přijde v přepočtu na zhruba 6,57 miliard korun.

Socha, která dvakrát překoná výšku newyorské Sochy svobody, nemá sloužit pouze jako pocta jednomu z otců zakladatelů Indické republiky, ale také jako turistický magnet.

Kromě nového návštěvnického centra budou moci lidé také vystoupat do vyhlídkové galerie ve zhruba 150 metrech, která nabídne panoramatický pohled do okolí. V jednu chvíli pojme na 200 osob. Očekávanému turistickému zájmu má napomoci také tříhvězdičkový hotel s restaurací a konferenčními prostory.

Socha se nachází na ostrůvku Sadhu, jenž je obklopen řekou Narmada. Po dokončení převýší o zhruba 30 metrů současnou nejvyšší sochu světa, kterou je Čung-jüan ta-fu přezdívaná též Spring Temple Buddha. Ta se nachází u čínského města Pching-ting-šan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám