Hlavní obsah

Norsko je nejšťastnější zemí světa, Česko je třiadvacáté

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norové by mohli mít mnoho důvodů, proč být nešťastní, třeba kvůli zimě či dešti. Přesto se stali nejšťastnějším národem na světě a z pomyslného trůnu sesadili Dánsko, které se loni umístilo na první příčce. Česko obsadilo 23. pozici. Nejméně šťastnou zemí z celkového počtu 155 států se naopak stala Středoafrická republika. Zprávu pro OSN vypracovala iniciativa World Happiness Report.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce se Norsko v žebříčku umístilo čtvrté. Letos drží prvenství a těsně za ním ho následují Dánsko, Island a Švýcarsko. Úroveň štěstí se letos zkoumala ve 155 zemích světa. Pozice určuje několik faktorů: hrubý domácí produkt, svoboda, štědrost, sociální podpora nebo také míra korupce ve vládě a byznysu. Místo v žebříčku ovšem nevyjadřuje pouze hromadné společenské štěstí, ale i osobní.

„Důvod, proč jsme my Norové tak šťastní, je jednoduchý. V naší zemi máme zkrátka funkční instituce – školy, zdravotnictví, policii a všechny úřady jednají s lidmi s respektem,” uvádí jeden z respondentů v anketě pro agenturu AP. „Na povrchu možná nevypadáme šťastně, protože v rámci našich nepsaných pravidel tím nechceme obtěžovat druhé. Ale jsme šťastní uvnitř,” dodává další dotazovaný.

V první desítce se dále umístily například Finsko, Kanada, Austrálie či Švédsko. Ani Česká republika si nevedla nijak špatně, obsadila 23. příčku, čímž se umístila lépe než například Francie, Itálie či Japonsko, které skončilo až 51. Česko oproti loňsku zároveň poskočilo, v roce 2016 obsadilo 27. příčku.

Nejšťastnější země světa
1. Norsko
2. Dánsko
3. Island
4. Švýcarsko
5. Finsko
6. Nizozemsko
7. Kanada
8. Nový Zéland
9. Austrálie
10. Švédsko
Zdroj: World Happiness report

V poslední desítce pak figurují především africké či asijské státy jako Sýrie, Jemen, Libérie, Jižní Súdán, Rwanda, Tanzanie a tou nejméně šťastnou zemí je Středoafrická republika.

Anketa

Jste šťastní?
Ano
67,2 %
Ne
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 713 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám