Hlavní obsah

Norové budou mít nové cestovní pasy, které jim může závidět celý svět

Novinky, jky

Norové budou mít nové pasy. A občané ostatních zemí jim budou moci nové designové dokumenty jen tiše závidět. Zatímco občané zemí EU mají pasy burgundské barvy, která neurazí, ale nenadchne, Norové budou mít něco extra.

Foto: Neue.no

Norské pasy se budou lišit barvou podle toho, zda je jeho držitel občan, diplomat či imigrant.

Článek

Nové pasy skandinávské země budou mít červenou, bílou či tyrkysovou barvu. To ale není všechno. Budou totiž obsahovat speciální znak, který bezpečnostním kontrolorům po celém světě aspoň trochu rozjasní jejich repetitivní zaměstnání.

Design nových pasů navrhla norská společnost Neue Design Studio, která vyhrála veřejnou soutěž zaměřenou na změnu designu občanských průkazů a cestovních pasů. Téma bylo přitom jasně určené - norská krajina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Neue.no

Takto bude vypadat vnitřek norského pasu normálně.

Na jednotlivých stránkách tak bude k nalezení minimalistická interpretace typické norské krajiny, která za určitých okolností odhalí i jeden z nejúžasnějších přírodních úkazů, který mohou lidé v Norsku docela často sledovat. Pokud totiž někdo posvítí na pas ultrafialovým světlem, na pase se okamžitě ukáže polární záře.

Inspirovala je rozličnost země

„Příroda byla vždy nedílnou součástí norské identity a tradicí, stejně tak, jako je klíčovým prvkem pro náš blahobyt. Právě různorodost norské krajiny od jihu až po sever byla počátečním bodem pro koncept našeho designu,” uvedlo Neue Design Studio ve svém prohlášení.

Foto: Neue.no

A takto, když na něj dopadnou UV paprsky...

Očekává se, že nové norské pasy se dostanou do oběhu během dvou let. Do té doby tak bude titul nejzajímavějších pasů Evropy patřit zřejmě Finsku. Na spodní straně stránek se totiž nachází obrázek losa. Pokud pasem listujete rychle, vypadá to, jako by los chodil...

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám