Hlavní obsah

Noc v muzeu? V tureckém hotelu mají desetitisíce historických artefaktů

Novinky, mšv

List New York Times ho zařadil na seznam míst, která letos musíte navštívit. Turecké město Antakya se pyšní bohatou historií a také jedním unikátem. V prostorách místního The Museum Hotelu se nachází na 30 tisíc artefaktů náležících 13 různým kulturám, které byly objeveny při stavbě. Nejvýznamnějším exponátem je ovšem mozaika, která je údajně tou vůbec největší na světě, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tureckém Museum Hotel Antakya je k vidění 30 tisíc artefaktů ze 13 různých civilizacíVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se zřejmě o jediný hotel na světě, který je vybudovaný na tak silných historických základech. V suterénu lze v několika vrstvách spatřit pozůstatky dávných civilizací, které sahají do období helénismu nebo rozmachu islámu. Kromě toho archeologové během rekonstrukce hotelu odkryli také ohromnou mozaiku, která zabírá 1050 metrů čtverečních a podle všeho je tak největší svého druhu na světě.

Podle expertů se jednalo o jakési centrum shromažďování v někdejším městě. Mozaika zobrazuje ptáky nebo také scénu lovu. „Nahlížet na tohle místo jenom jako na hotel je trochu nefér. Jde o živoucí muzeum. Velký rozdíl od ostatních podobných institucí je v tom, že tu máme pozůstatky ne z jednoho, ale hned z několika různých století. Vejdete v podstatě do časového tunelu a zjistíte, jak lidé kdysi žili,“ myslí si Sabiha Asfurogluová, která je předsedkyní místní turistické a hotelové asociace a jejíž rodina je zároveň majitelem budovy.

Vznikl archeologický park

V unikátním hotelovém muzeu mohou hosté zhlédnout také pozůstatky římských lázní z 5. století nebo nejstarší zeď v Antakyi, která se datuje do 3. století před naším letopočtem.

„Náš příběh začal v roce 2009, kdy jsme chtěli vybudovat pětihvězdičkový hotel. A jelikož se nacházíme v chráněné oblasti, bylo jasné, že budou provedeny i archeologické vykopávky,“ dodala Asfurogluová. „Hotel na místě vznikl, ale suterén bude sloužit jako archeologické muzeum a park,“ vysvětlila.

Stavba byla dokončena v loňském roce. Majitelka nyní zve všechny zájemce, aby se v hotelu ubytovali a prožili tak neopakovatelný zážitek obklopeni tisíciletou historií.

Britský hotel zve ke strávení nejhorší noci v životě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám