Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrap v Evropě za miliardu dolarů se otevře koncem roku v Moskvě

Novinky, lap

Nejvyšší budovou Evropy se v prosinci stane Mercury City - mrakodrap v Moskvě. Převýší tak o necelých 30 metrů britský mrakodrap Shard v Londýně, který si své prvenství udržel jen půl roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejvyšší mrakodrap v Evropě se otevře koncem roku v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Ruský mrakodrap bude mít 75 pater a pět podzemních podlaží. Dokončen by měl být v prosinci tohoto roku a měl by dosáhnout výšky 339 metrů, uvedla developerská společnost Mercury.

"Podle mého názoru je opravdu krásný. Dominuje výhledu na obchodní čtvrť Moskvy. Myslím si, že je tak i město hezčí, když dostalo další výraznou ikonu, kde se budou setkávat lidé. Myslím, že je nemožné Mercury City přehlédnout," řekl Reuters Igor Kesajev, milionář vlastnící společnost Mercury Group. Podle Kesajeva se investice do projektu vyšplhaly na jednu miliardu amerických dolarů.

Mrakodrap navrhli ruský architekt Michail Posochin a jeho americký kolega Frank Williams, který zemřel roku 2010.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap navrhl ruský architekt Mikhail Posokhin a americký architekt Frank Williams, který zemřel roku 2010.

"Myslím si, že se nám podařilo vytvořit jinou budovu, která se od ostatních v okolí liší. V čem vidím rozdíl? Z mého úhlu pohledu se tento mrakodrap do Moskvy hodí. Těžko si umím představit, že by stál třeba ve Vídni nebo kdekoliv jinde. Bylo by to v rozporu s duchem ostatních míst," řekl Posochin.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na Moskvu z nejvyššího patra

"Shard byl zapsán jako nejvyšší budova Evropy teprve před dvěma měsíci, ačkoliv byl dokončen již před půl rokem. Mercury City bude o 29 metrů vyšší a měla by nabídnout 88 000 metrů čtverečních pro kanceláře a více než 22 000 metrů čtverečních pro byty. Celkem by mrakodrap měl mít téměř 174 000 metrů čtverečních," uvedl Kesajev.

"Nechtěli jsme s nikým soutěžit o nejvyšší budovu, pokusili jsme se soutěžit spíše v kvalitě. Vybírali jsme hlavně nejlepší vybavení, zaměřili jsme se na západní partnery, a vytvořili jsme tak mezinárodní budovu," dodal generální ředitel společnosti Mercury Vjačeslav Basati.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap navrhl ruský architekt Mikhail Posokhin a americký architekt Frank Williams, který zemřel roku 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám