Hlavní obsah

Největší muzeum Jamese Bonda vyroste na vrcholu rakouské třítisícovky

Novinky, mšv

Lyžařské středisko Sölden v rakouském Tyrolsku bude mít brzy nový turistický tahák. Na vrcholu hory Gaislachkogl (3050 m) totiž roste velkolepé muzeum zasvěcené slavnému agentovi Jamesi Bondovi. Před několika lety se v přilehlé designové restauraci ice-Q natáčelo několik scén pro snímek Spectre, nyní se agent 007 vrací do Söldenu nastálo, v podobě údajně největšího bondovského muzea na světě.

Foto: Ötztal Tourismus

Vizualizace muzea na hoře Gaislachkogl

Článek

Muzeum nazvané 007 Elements, které se bude nacházet jen několik kroků od restaurace ice-Q, se otevře ještě letos. Expozice má mít bezmála desítku místností, kromě snímku Spectre se bude věnovat i dalším bondovským filmům, uvedli zástupci Ötztal Tourismus na tiskové konferenci.

Detaily ovšem zatím neprozradili. Budova má být dvoupodlažní s jedním podzemním patrem, za její podobou stojí architekt Johann Obermoser, který navrhl rovněž restauraci ice-Q.

Foto: Ötztal Tourismus

V restauraci ice-Q se natáčelo několik scén snímku Spectre.

Expozice má návštěvníkům poskytnout zevrubný náhled do historie agenta 007. „Naším cílem bylo povědět příběh o natáčení bondovských filmů moderním, emotivním a podmanivým způsobem,“ vysvětluje kreativní ředitel projektu Neal Callow, který se podílel i na tvorbě posledních pěti snímků o agentu 007.

„Použili jsme tuto neuvěřitelnou lokaci, abychom návštěvníky přenesli přímo do bondovského prostředí a oživili jsme jeho příběhy nezapomenutelným způsobem,“ dodal.

Konečná cena vstupenky do muzea zatím není známá, podle zástupců Ötztal Tourismus by se měla pohybovat kolem 20 eur (cca 518 korun) a nebude součástí skipasu. Jak dodávají, v roce 2015 se James Bond v Söldenu ukázal na 14 dní, kdy probíhalo natáčení, s novou expozicí zde už zůstane navždy.

Atrakce by tak měla přitáhnout do moderního lyžařského střediska další turisty. Těch je už od samotného uvedení filmu Spectre mnoho. Restaurace ice-Q je díky tomu permanentně obsazená, místo v ní je třeba si rezervovat s několikadenním předstihem.

Novinkou je i spojený skipas

Bondovským muzeem ovšem v Söldenu s novinkami pro letošní sezónu nekončí. Ti, kteří sem míří především za lyžováním, ocení spojený skipas pro střediska Sölden a nedaleký Obergurgl-Hochgurgl. Díky této možnosti se návštěvníkům otevírají brány k 254 kilometrům sjezdovek.

Nejběžněji prodávaným skipasem je šestidenní, jehož cena bude 285 eur v hlavní sezóně, což je kolem 6700 korun.

Tyrolský Sölden, v jehož okolí se nacházejí ledovce Rettenbach a Tiefenbach, platí za jednu z nejmodernějších a nejvíce trendy lyžařských destinací v Rakousku. Díky ledovcům si zde můžete užívat zimních radovánek už v říjnu, velkou předností je také vůbec nejvýkonnější lanovka na světě - Gigijochbahn, jejíž kapacita je 4500 osob za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám