Hlavní obsah

Tyrolské ledovce ukrývají nejvýše položené muzeum motorek Evropy

Novinky, Michael Švarc

Přímo v srdci rozeklaných tyrolských ledovců se ukrývá Top Mountain Crosspoint. Moderní horská chata, která v zimě slouží jako místo odpočinku pro lyžaře i stanice lanovky, ovšem ukrývá také jeden evropský - možná i světový - unikát. Ve 2175 metrech nad mořem se zde nachází nejvýše položené muzeum motorek. Návštěvníci v něm najdou přes 200 historických vozidel, která pocházejí z celého světa.

Foto: Ötztal Tourismus

V muzeu se nachází přes 200 motorek.

Článek

Rozlehlá chata Top Mountain Crosspoint se nachází u rakouského lyžařského střediska Hochgurgl, které má společně se sousedním Obergurglem přízvisko alpský diamant. Z terasy se mohou návštěvníci kochat úchvatnou scenérií hor, uvnitř zase desítkami historických motorek. Malá část jich je umístěna jako dekorace v moderní restauraci, kde se klenou nad hlavami návštěvníků, ta podstatná většina je pak v oddělené části chaty, v samotném muzeu, kde se platí vstup 10 eur za osobu.

Vybrat si nejoblíbenější motorku je těžké, mám rád všechny
Attila Scheiber, jeden z majitelů sbírky

„S bratrem sbíráme motorky už dlouho a tohle muzeum jsme si nadělili k 50. narozeninách, dlouho jsme o něm snili. Zatím se pyšníme nejvýše položenou expozicí v Evropě, ale až mi bude 60, chci, aby nás lidé znali spíše jako nejlepší muzeum motorek v Evropě,“ tvrdí jeden z majitelů sbírky Attila Scheiber.

Dodává, že termínem nejlepší nemá ovšem na mysli kvantitu, nýbrž kvalitu. Britský portál Telegraph uvádí, že Top Mountain Crosspoint je dokonce nejvýše položeným muzeem motorek na světě, což ovšem sami majitelé nikde nedeklarují, na druhou stranu se to nedá ani vyloučit.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Několik motorek je umístěno i do restaurace v horské chatě.

To, že se muzeum nachází zrovna na tomto místě, není náhoda. Vede tudy totiž oblíbená vysokohorská silnice Timmelsjoch, jež přitahuje stovky motoristů. Je součástí trasy, která může vést třeba až z německého Stuttgartu a po přejezdu přes Alpy pokračuje italskými městy Merano přes Veronu až ke Středozemnímu moři. „Výchozí i cílové destinace motorkářů se skutečně různí. Ale Timmelsjoch je mezi nimi velmi populární,“ tvrdí Scheiber.

Několik má český původ

V muzeu se dohromady nachází 230 historických motorek, z nichž 80 procent je ve vlastnictví bratrů Scheiberových a 80 procent jich je navíc funkčních. „Vybrat si tu nejoblíbenější je těžké, mám je rád všechny. Procestovali jsme kvůli nim kus světa, ale chybí nám tu ještě například čínské historické motorky. To jsou taky krásné stroje,“ konstatuje Attila Scheiber.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kromě motorek lze najít v expozici i několik automobilů.

Expozice motorek je členěna podle států, ze kterých pocházejí. Jsou zde vozidla z USA, Spojeného království, návštěvníci zde najdou i kusy náležící pod českou vlajku. Na samém začátku expozice je vystaveno také několik historických automobilů, leč ten zobrazující nejstarší kus, je pouhou, i když funkční replikou.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kolem muzea vede oblíbená motoristická cesta Timmelsjoch.

Muzeum je otevřeno denně nejen přes zimní sezónu, kdy je Top Mountain Crosspoint vysoce frekventovaným místem kvůli lanovce pokračující na bílé horské vrcholky, ale i v létě, kdy okolní krajina naopak přitahuje milovníky vysokohorské turistiky.

Ačkoli sezóna zimních sportů už dávno pominula, nelze nezmínit i oslnivou vyhlídku Top Mountain Star, která k oblasti alpského diamantu patří a leží odsud nedaleko. Nachází se ve zhruba 3100 metrech nad mořem a bývá výchozím bodem mnoha lyžařů, kteří odsud sjíždějí běloskvoucí sjezdovky.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Z vrcholu Top Mountain Star je úchvatný výhled až na italské Dolomity.

Z kruhové vyhlídky, ve které se nachází bar, je oslnivý výhled na vrcholy Alp, dohlédnout odsud lze až do italských Dolomitů, které se za slunečného dne rýsují v dáli na obzoru. Jedná se o zážitek, který by neměli vynechat ani nelyžaři, protože jen málokde v Ötztalských Alpách lze zhlédnout tak všeobjímající panoráma jako právě zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám