Hlavní obsah

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozlehlé čajové plantáže jsou spjaty zejména s Asií. Několik jich ovšem najdete i v Evropě, kde čaj za národní nápoj přijali Britové. Jako první ho však z Číny dovezli v 16. století Portugalci, není proto překvapivé, že se právě oni mohou pyšnit nejstarší evropskou čajovou plantáží. Nachází se skrytá uprostřed Atlantiku na dalekých Azorách.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Plantáž zabírá asi 130 tisíc metrů čtverečních.

Článek

Mraky se roztrhly a zpoza nich konečně vykouklo slunce. Paprsky ozářily zelenající se kopce, na nichž ve zvlněných řadách rostou bujné keře čajovníku.

Mírné a stabilní klima ostrova São Miguel téhle rostlince náramně prospívá. Na Azorách totiž nikdy nemrzne, průměrné denní teploty ani v zimě neklesají pod 15 stupňů, a časté deštíky či opravdu mohutné průtrže mračen tu udržují optimální vlhkost. K tomu všemu je třeba přičíst ještě úrodnou sopečnou půdu, protože všech devět Azorských ostrovů je vulkanického původu.

Na jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa se stojí i hodinové fronty

Cestování

Čajová plantáž a manufaktura Chá Gorreana funguje od roku 1883 a čaj je jedním z předních vývozních artiklů ostrova São Miguel – kromě toho se tu pěstují ještě ananasy a maracuje.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Čajovník má na Azorách ideální klima.

Není úplně jasné, jak se čajovník na Azory dostal, verzí je několik. Podle jedné ho sem dovezl jakýsi portugalský oficír z Brazílie, podle jiné dva Číňani, kteří souostroví navštívili v druhé polovině 19. století.

Tak či onak, v době největší slávy bylo na Azorách až šedesát čajových plantáží, jediná Chá Gorreana však funguje dodnes. Přívětivé podnebí jí navíc nadále zajišťuje, že se zde nemusejí používat herbicidy, pesticidy ani fungicidy. Jinak se tu ale vše dělá víceméně stejně jako před 140 lety, což znamená především ruční práci. Na třídění a sušení tu sice mají stroje, sklízí se však ručně, a to první tři listy.

Sklidí tu 33 tun ročně

Černý i zelený čaj pochází ze stejné rostliny — výsledné chuti, barvy i aroma dosahují listy zpracováním a zejména oxidací. Pokud se totiž lístky sklidí a ihned zahřejí, zabrání se tím oxidaci a po usušení vznikne zelený čaj. Naopak z lístků, které se nechají ladem a zoxidují, vznikne později černý čaj. Oba v Chá Gorreana vyrábějí, přičemž u černého rozlišují, z kterého z prvních tří lístků je.

Z nejmladších lístků je čaj aromatický, ale zase velmi jemný v chuti. Říká se mu orange pekoe. Naopak ze třetího listu, který je nejvíce vzrostlý a nejtmavší, vznikne čaj silný v chuti, avšak se slabším aroma — tomu se říká broken. Prostřední pekoe je, jak by člověk správně čekal, někde uprostřed.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Plantáž funguje od roku 1883.

Návštěvníci si mohou rozlehlou plantáž sami projít, dnes čajovníky pokrývají plochu o rozloze asi 130 tisíc metrů čtverečních. Ročně tu sklidí kolem 33 tun čaje, přičemž pouze malé množství je určeno pro místní trh. Většina jde na export do kontinentálního Portugalska, Německa, USA, Kanady, Brazílie, ale i Japonska. Místní čaj je totiž velmi ceněný, a to mimo jiné kvůli unikátnímu prostředí, v němž vzniká bez použití zmíněných chemikálií.

Čajovým plantážím dodává kouzlo i blízkost oceánu, od kterého vane příjemný, solí prodchnutý vzduch. Samotnou manufakturu si můžete také projít sami, vystavené stroje se dodnes používají a všude v prostorách postávají pytle s usušeným čajem, kterého je zakázáno se dotýkat. Uvnitř budovy to voní jako v konvičce a uvidíte tu i místní zaměstnankyně, jak čaj porcují do pytlíků.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Mnoho úkonů se i dnes provádí ručně.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Přesto v manufaktuře používají i řadu původních strojů.

Na konci nechybí obchůdek, kde si místní produkty můžete zakoupit. A abyste nekupovali zajíce v pytli, pravidelně tu doplňují obří várnice, z nichž si můžete horký čaj načepovat do hrnečku a ochutnat ho.

Do Británie ho přivezl král

Náruživými konzumenty čaje jsou v Evropě hlavně Britové. Jak jste se už však mohli dočíst v úvodu článku, jako první ho na starý kontinent přivezli z Číny portugalští jezuité, ve velkém s ním posléze obchodovali Holanďané. Právě v holandském exilu se s nápojem seznámil i britský král Karel II. Stuart.

Ten se svou manželkou, portugalskou korunní princeznou Kateřinou z Braganzy, dovezl v 17. století na britský královský dvůr tradici pití čaje, která se takřka hned stala populární mezi vyšší vrstvou – trendy v královské rodině se totiž všichni snažili napodobit.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Celá manufaktura je čajovým aroma nasáklá.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Čaj se z Azorů vyváží do řady zemí.

Masově se však o pití čaje v Británii zasloužili až Holanďané. Zázračný nápoj se na aukcích inzeroval jako lék na různá onemocnění, včetně mrtvice, poruch trávení, migrén a podobně. S čajem navíc začala v 17. století hojně obchodovat Východoindická společnost, do té doby dovážející zejména koření. Na dovoz čaje si dokonce vybudovala monopol, což vedlo k tomu, že se čaj začal pašovat.

Spotřebou Británie brzy překonala i Čínu, jen v Londýně existovalo koncem 17. století na 500 specializovaných kaváren, které se z kávy rychle přeorientovaly právě na podávání čaje.

Čaj se v 18. století stal i jedním ze spouštěčů americké revoluce, která vedla k nezávislosti na koruně, když kolonisté v bostonském přístavu vyhodili na protest přes 300 beden s čajem do moře. Známé historické události se proto říká „bostonské pití čaje”.

Jedinečné apartmá s balkonem do kaple, o kterém skoro nikdo neví

Cestování

Azory v kostce

Azory tvoří devět ostrovů, které jsou rozděleny do třech skupin. Největším je s rozlohou 793 kilometrů čtverečních São Miguel, jeho hlavním městem je Ponta Dolgada. Právě tento ostrov je pro turisty výchozím bodem k dalším cestám, nachází se zde mezinárodní letiště, které Azory spojuje s kontinentálním Portugalskem či dalšími destinacemi.

Nejsnazší spojení z Česka nabízí společnost TAP. Z Prahy do Lisabonu trvá let zhruba 3,5 hodiny, z Lisabonu na São Miguel další 2,5 hodiny.

Azory mají v Atlantiku unikátní pozici. Například lodě, které míří z Ameriky do Evropy či opačně, tudy prakticky pokaždé projíždějí. Díky této strategické poloze kvetl i v minulosti na Azorách obchod.

Všech devět Azorských ostrovů je vulkanického původu. Najdete tu i několik aktivních sopek.

Domluvit se dá samozřejmě portugalsky, ale i anglicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám