Hlavní obsah

Nejpopulárnější řecká památka se ukázala v novém světle

Novinky, Michael Švarc

Athénská Akropole od středy září víc než obvykle. Nejznámější řecká památka totiž dostala nové osvětlení, které více podtrhuje její detaily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aténská Akropole se dočkala nového nasvíceníVideo: Reuters

 
Článek

„Světlo 21. století konečně ozařuje Akropoli,“ uvedl při odhalení monumentu řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Poprvé se světlem zalily i ty části starověkého komplexu, které dosud nebyly ve tmě vidět, píše agentura Reuters. Nový systém má vyzdvihnout zručnost stavitelů a všechny detaily areálu, včetně sloupů Athénina chrámu Parthenón nebo takzvaných karyatid, soch žen, které podpírají klenbu.

„Představení nového světelného systému v Akropoli je oslavou, která zdaleka překračuje hranice i jazyky, protože hodnoty, které se zde zrodily, jsou univerzální,“ doplnil řecký premiér. Světelní designéři prý strávili dva měsíce detailním studiem chrámu, aby si lépe pohráli s různými schématy a intenzitou světla.

Athénskou Akropoli navštíví ročně zhruba milion turistů. Ve starověku se jednalo o politické, náboženské i kulturní centrum Řecka, které symbolizovalo moc národa.

Během staletí čelil komplex požárům, zemětřesením i dalším živlům, stále jde však o jednu z nejzachovalejších památek antického světa. Od roku 1987 je součástí seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Řecký Rhodos: ostrov boha slunce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám