Hlavní obsah

Nejméně bezpečnými destinacemi jsou Libye, Sýrie nebo Irák

Novinky, Michael Švarc

Libye, Sýrie, Afghánistán, Irák a Středoafrická republika. To je pět zemí, kterým by se měli cestovatelé obloukem vyhnout. Podle každoročně uveřejněné interaktivní mapy společnosti International SOS jsou tyto destinace nejméně bezpečné. Opačným případem jsou mimo jiné Grónsko, Švýcarsko nebo Slovinsko.

Foto: International SOS

Mapa nejrizikovějších zemí

Článek

Mezi faktory, které rozhodují o bezpečnosti dané země, jsou například společenské nepokoje, násilné i drobné zločiny či politická stabilita.

Mezi nejméně bezpečné destinace, v nichž je riziko pro cestovatele nejvyšší, patří kromě zmíněných pěti také Jemen, Mali, Jižní Súdán, Somálsko nebo egyptský severní Sinaj. O něco lépe jsou na tom třeba část Indie, Papua-Nová Guinea, Venezuela, vysoká míra nebezpečí je i v některých oblastech Mexika.

Nejlepší destinace pro rok 2021 podle National Geographic? Gabon, Dominika i Brazílie

Cestování

Střednímu riziku budou cestovatelé čelit například v Rusku či Brazílii, nejlépe jsou na tom s bezpečností Evropa, USA s Kanadou, Austrálie, ale i Čína či jižní státy Latinské Ameriky – Argentina s Chile. A vyloženě zanedbatelné riziko představují Grónsko, Norsko, Finsko, Dánsko, Švýcarsko, Lucembursko, Slovinsko, Island nebo ostrovní státy, jako jsou Kapverdy, Anguilla či Turks a Caicos.

Zdravotní hrozby v Libyi i Venezuele

Společnost International SOS letos představila také mapu, v níž poukazuje na země, které velmi ovlivnil covid-19, a to nikoli z hlediska počtu případů, ale například co se týče místních cestovních restrikcí, opatření a podobně. Státy, kde měl koronavirus nízký dopad, jsou například Nový Zéland, Nikaragua či Tanzanie. Nejhůře postiženým státem je podle mapy Gruzie.

Další z map tradičně poukazuje na riziko nemocí a úroveň zdravotnictví. Z tohoto hlediska je nejhorší situace v Libyi, Jižním Súdánu, Jemenu, Venezuele nebo Severní Koreji. Na opačné straně barikády stojí zejména západní státy ať už většina Evropy, Severní Amerika, Austrálie, či Japonsko.

Společnost uspořádala také průzkum mezi lidmi, kteří kvůli práci často cestují. Téměř 80 procent respondentů věří, že bezpečnostní i zdravotní rizika během roku 2020 vzrostla. „Pandemie covidu-19 vytvořila trojitou krizi. Veřejné zdraví, geopolitické a ekonomické krize ovlivnily pracovní sílu a podnikání v globálním měřítku,“ uvedl za International SOS Neil Nerwich.

Island pustí do země evropské turisty, kteří už prodělali covid-19

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám