Hlavní obsah

Nejen Itálie. Na domy za hubičku láká také chorvatská vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatská vesnice Legrad se rozhodla bojovat proti ubývající populaci. A zkusí to podobnou cestou jako mnohé italské obce — opuštěné domy nabídne za symbolickou jednu kunu, tedy tři koruny. Pro začátek dala k dispozici 19 nemovitostí, koupě má však své podmínky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatská vesnice láká nové obyvatele na domy za jednu kunuVideo: Reuters

 
Článek

Vesnice Legrad leží při hranicích s Maďarskem a aktuálně v ní žije zhruba 2250 obyvatel. Před 70 lety to bylo o polovinu více, uvádí agentura Reuters. Vedení se proto rozhodlo přivábit nové potenciální obyvatele na prázdné domy doslova za hubičku. Podle starosty Ivana Sabolice se už ozvali lidé z různých koutů světa, obec by ale chtěla primárně přilákat zájemce z regionu.

„Primárně cílíme na lidi z této oblasti. A to se nám zatím i povedlo,“ konstatuje starosta. „Prozatím jsme nabídli 19 nemovitostí, což zahrnuje domy, ale i pozemky ke stavbě. Koncem měsíce chceme prodat dalších 17,“ doplnil Sabolic.

Sicilské městečko nabídlo domy zdarma a žádný se neprodal. Stala se však jiná věc

Cestování

Domy se nacházejí v různém stavu. Některé jsou v podstatě ruiny, kterým chybějí okna i dveře a jejichž zdi pokrývá plíseň. Obec chce nicméně kupce podpořit částkou 25 tisíc kun (84 tisíc korun) na nezbytné renovace. A těm, kteří si domy koupí od soukromého majitele, chce uhradit 20 procent z celkového částky, respektive až 35 tisíc kun (118 tisíc korun), uvádí Reuters.

Zavázat se na 15 let

Nabídka má nicméně několik klíčových podmínek. Zájemci například musejí být mladší 40 let a finančně soběstační. Zároveň se musejí zavázat, že v obci budou žít minimálně 15 let.

Danijel Harmnicar, jenž se plánuje do jednoho z domů nastěhovat s manželkou a dvěma dětmi, taková podmínka neodradila. „Není to vůbec žádný problém,“ konstatoval lapidárně. „Dům se nám líbil, tak jsme projevili zájem. Předtím jsme žili v pronajatém bytě, ale tohle je teď naše,“ doplnil.

Podle starosty je o domy zájem. Nevylučuje proto, že v budoucnu se modelu chytnou i další obce v oblasti.

Chorvatsko nabídne v červenci supertropické horko

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám