Hlavní obsah

Nejdepresivnější město světa: Uprchlický kemp Zaatari

Novinky, jky

Z jednoho konce na druhý nedohlédnete ani omylem. Jen ze vzduchu získáte určitou perspektivu a pochopíte, jak je syrský uprchlický tábor Zaatari obrovský. V současnosti je domovem 160 tisíc lidí, ale číslo rapidně stoupá. Vždyť v posledních dnech sem do Jordánska doráží ze sousední Sýrie až 6000 lidí denně. Syrská občanská válka z tábora vytvořila aktuálně páté největší město Jordánska.

Foto: Profimedia.cz

Nekonečná beznaděj - uprchlický tábor Zaatari nacházející se v Jordánsku, asi 13 kilometrů od syrských hranic.

Článek

Béžová barva pouště, kam jen dohlédnete, chudoba a 160 000 lidí namačkaných v táboře o rozměru zhruba sedm kilometrů čtverečních. Úředníci Spojených národů se však snaží vnést do tíživé situace lidí aspoň špetku humoru. Hlavní ulici, na které se nachází zhruba tři tisíce obchodů, restaurací a prodejců jídla, neoficiálně pojmenovali „Champs Elysees“.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlický tábor Zaatari nabírá denně až tisíce lidí.

V táboře již funguje také provizorní taxislužba, školy, nemocnice a nachází se tam i několik menších fotbalových hřišť. I navzdory tomu tíživá situace vedla už k mnoha nepokojům mezi traumatizovanými obyvateli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V uprchlickém kempu Zaatari žije 160 tisíc lidí Video: Reuters

Podle Spojených národů se už uprchlický kemp pozvolna dostává z temného období násilností. Lidé se totiž pozvolna začínají smiřovat s tím, že jejich pobyt v táboře bude zřejmě dlouhodobý.

Foto: Profimedia.cz

Ať je bída jakákoliv, kde je fotbalové hřiště, tam jsou děti šťastné. Aspoň na chvíli.

Uprchlický tábor Zaatari se nachází přibližně 13 kilometrů od syrské hranice. Lidé zde žijí buď ve stanech, či jakýchsi prefabrikovaných kontejnerových domovech.

Foto: Profimedia.cz

Speciální komisařka OSN pro uprchlíky Angelina Jolie už uprchlický tábor také navštívila.

Od začátku protivládních demonstrací v březnu 2011 uteklo do okolních zemí více než 1,7 miliónu obyvatel Sýrie. Právě neklid v zemi je hlavním důvodem, proč se Čechům do jinak zajímavé země aktuálně nedoporučuje cestovat.

Foto: Profimedia.cz

Život v uprchlickém táboře je velmi náročný.

„Vzhledem k pokračujícím ozbrojeným střetům mezi vládními jednotkami a povstalci a k celkové destabilizaci bezpečnostní situace v Sýrii nedoporučujeme občanům ČR cestovat do země. Intenzita a územní rozšíření násilných incidentů se nepředvídatelně mění, ohroženy jsou však všechny oblasti země a existuje riziko dalšího prudkého zhoršení celkové situace. Všem občanům ČR, kteří se na území Sýrie nacházejí, radíme, aby ze země vycestovali komerčními dopravními linkami, dokud je to možné,“ stojí na stránkách českého ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám