Hlavní obsah

Nejbezpečnějšími aerolinkami jsou Qantas

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský letecký dopravce Qantas je opětovně tím nejbezpečnějším na světě. Vyplynulo to z analýzy portálu AirlineRatings.com, který se zabývá monitoringem aerolinek. Hlavními faktory při hodnocení byly například míra nehodovosti, stáří flotily, výsledky auditů a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost Qantas dostala pochvalu za svůj přístup k bezpečnosti. „Za svou 99letou historii získala skutečně úchvatná prvenství za provoz i bezpečnost a je nyní v leteckém průmyslu považována za aerolinku s největšími zkušenostmi,“ píše AirlineRatings ve své zprávě. Jako výhodu server uvádí mimo jiné to, že Qantas používá nejmodernější navigační systémy, které letadlům pomáhají detekovat případné problémy dříve, než dojde k nějakému riziku.

V žebříčku celkem dvaceti nejbezpečnějších leteckých společností dále figurují třeba Air New Zealand, Etihad, Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates, Tap Portugal, Swiss, Lufthanska nebo KLM.

Loňský rok méně nehod

Server sestavil také žebříček deseti nejbezpečnějších nízkonákladových společností, v jehož čele stanuly aerolinky Air Arabia. Následují je třeba JetBlue, Vueling nebo Wizz.

„Každá aerolinka má denně problémy, ale často jde o výrobní chyby, nikoli o přešlapy aerolinek,“ uvedl šéf AirlineRatings Geoffrey Thomas. „Způsob, jakým se personál zvládá s takovými problémy vypořádat, odlišuje dobrou aerolinku od té špatné,“ doplnil.

Rok 2019 byl v letectví velmi bezpečný. Navzdory vadným boeingům

Cestování

Začátkem ledna se objevila také výroční zpráva o nehodovosti v osobní letecké dopravě za uplynulý rok. Ten nebyl, co se týče úmrtnosti, tak špatný jako rok 2018. Došlo k celkem pěti fatálním nehodám, které si vyžádaly životy více než 250 lidí.

Nejbezpečnější letecké společnosti
1. Qantas
2. Air New Zealand
3. EVA Air
4. Etihad
5. Qatar Airways
6. Singapore Airlines
7. Emirates
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific Airways
10. Virgin Australia
11. Hawaiian Airlines
12. Virgin Atlantic Airlines
13. TAP Portugal
14. SAS
15. Royal Jordanian
16. Swiss
17. Finnair
18. Lufthansa
19. Aer Lingus
20. KLM
Zdroj: AirlineRatings.com

Reklama

Výběr článků

Načítám