Hlavní obsah

Návštěvnost památek pomalu roste, i když je vstupné vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírný optimismus vzbuzují u kastelánů čísla návštěvnosti na státních hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Ústeckém kraji za první měsíc od otevření památek — jsou na 50 procentech ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku v Ploskovicích pokračují opravy fasády.

Článek

„Jak skupinové zájezdy, tak zahraniční návštěvníci se začínají pomalu vracet,“ řekl ve čtvrtek novinářům ředitel územní památkové správy v Praze Petr Spejchal.

Raketový růst cen energií nebo stavebního materiálu přiměly NPÚ zvýšit vstupné o 15 procent, slevy mají jen dětské skupiny. Navzdory šetření běží na některých památkách plánované investice. Na zámku v Ploskovicích na Litoměřicku se obnovuje fasáda hlavní budovy.

Pevnost Dobrošov se těší na turisty

Cestování

„Kromě jižní části fasády opravujeme balkon před hlavním vstupem a provádíme úpravu terénu před grottou,“ uvedla kastelánka Jana Zimandlová a připomněla, že komplexní obnova za 27 milionů korun bude dokončena letos v září.

Přibude nový okruh

Na zámku Jezeří na Mostecku pokračuje obnova klasicistního divadelního sálu, během níž jsou přímo na místě nebo v restaurátorských dílnách odborně renovovány původní uměleckořemeslné prvky.

Chybějící detaily jsou citlivě doplněny, jde například o štukovou výzdobu nebo zábradlí balkonu. Novodobé doplňky z doby po konfiskaci zámku, jako okna v přízemí, jsou naopak odstraněny a nahrazeny vhodnějšími. Sál bude také elektrifikován. Předpokládané završení rekonstrukce a restaurování za 26 milionů korun je plánováno na září.

Začala také příprava projektu pro celkovou obnovu areálu státního zámku Stekník, který bude zahrnovat obnovu fasády, zámeckých terasovitých zahrad a nádvoří. V přípravě je i nový prohlídkový okruh v jižním křídle zámku a vytvoření zázemí pro zaměstnance.

Zaniklý průmyslový svět v Brně láká turisty

Cestování

„Letošní sezona je pro Stekník výjimečná i tím, že již v červnu 2022 bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o výsledku nominace Žatecké chmelařské krajiny, jejíž součástí je také chráněná vesnice Stekník včetně zámku, na Seznam světového dědictví UNESCO,“ připomněla kastelánka zámku Jana Zajíčková.

Novinkou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě je nová panelová výstava, která mapuje jeho přesun a přináší nové poznatky z období před samotným přesunem. Panely jsou instalovány v prostorách vstupní chodby v přízemí budovy špitálu svatého Ducha.

Reklama

Výběr článků

Načítám