Hlavní obsah

Národní muzeum provede dějinami od středověku po 19. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii představí Národní muzeum dějepisnou expozici, již pracovníci instituce vybudovali ve východním křídle historické budovy. Až na malé detaily je hotová. Generální ředitel Michal Lukeš doufá, že veřejnost přivítá co nejdříve.

Foto: Národní muzeum

Návštěvníci se můžou těšit na expozici, která je provede dějinami.

Článek

V pěti velkých a dvou menších sálech provedou Dějiny od středověku po 19. století. „Expozici dějin nemělo Národní muzeum nikdy. Byla tu archeologie, pravěk, ale že byste sem šli na středověk nebo moderní dějiny, to ne,“ připomněl.

Prohlídka začíná raně středověkým státem. Seznámí například s kolínským knížecím hrobem, jedním z nejvzácnějších pokladů tohoto období, který byl v Čechách nalezen. A to roku 1864 při práci v cihelně na předměstí Kolína. Ve vitrínách leží šperky, kalichy a další památky našich nejstarších dějin.

Muzeum ghetta v Terezíně čeká velká proměna

Cestování

Další část připomíná počátky křesťanství. „Tady bude model Ďáblovy bible, který se dá virtuálně otáčet,“ ukazuje Lukeš na zatím prázdný podstavec a pokračuje dál k životu středověké společnosti. Návštěvníkům ukáže třeba obléhání hradu u Kunratic. „Tohle musíme ještě přivázat,“ upozorňuje Lukeš u stojanu s věrnými replikami dávných zbraní, z něhož vyndává těžký meč.

Dominanta v každém sálu

Zástupce ředitele Martin Sekera za okamžik zastavuje u horoskopu, který si Albrecht z Valdštejna nechal vypracovat u astrologa Johannese Keplera. „Jsou tam takové vzletné teze, že si můžeme vybrat cokoliv,“ odpovídá s úsměvem na otázku, co Němec působící v Praze na dvoře Rudolfa II. šlechtici předpověděl.

Tvůrci Dějin se do každého sálu snažili umístit dominantu. „Tohle je asi jedna z nejhezčích věcí, mercedes baroka, sporťák 18. století,“ vykládal Lukeš u kočáru arcibiskupa Viléma ze Salmu, jemuž sloužil k celkem pohodlnému cestování křivolakými uličkami. „Kabina visí na kožených odpruženích, osa se otáčí o 180 stupňů,“ popisoval.

Dále nechybí ani věrný model budovy muzea, jako jeden ze symbolů 19. století, kopie zákonných norem, maršálská uniforma Franze Josefa, frak uniformy hraběte Chotka, kněžské roucho i portréty význačných osobností, které rozhýbala umělá inteligence.

FOTO: Národní muzeum uchovává sbírku posmrtných masek

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám