Hlavní obsah

Na Velkém korálovém útesu vznikla podvodní galerie

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský sochař Jason deCaires Taylor je známý budováním podvodních galerií. Jeho nejnovější dílo se nachází přímo na Velkém korálovém útesu, asi 80 kilometrů od australského města Townsville. Jde o „skleník“, který je tvořen pouze mohutnou ocelovou konstrukcí, píše server Dezeen.

Foto: Profimedia.cz

Návrh podvodního skleníku

Článek

Objekt je navržen tak, aby růst korálového útesu podpořil a nijak neškodil podmořskému životu. Menší ryby se budou moci ukrýt před většími predátory právě ve skleníku, který má i nejrůznější výklenky, kde se mohou schovat chobotnice nebo mořští ježci.

Pavilon je minimalistický a má splynout s mořem — na střeše má i pohyblivé prvky, které reagují na pohyb vody. Konstrukce váží 165 tun a je uchycena k mořskému dnu díky těžkým základům, které odolají i bouři.

„Design skleníku je biomorfní. Jeho podoba je ovlivněna přírodními živly,“ uvedl autor Taylor. „Jak bude postupně kolonizován živočichy, časem zcela splyne se svým prostředím,“ vysvětlil.

Upozornit na význam oceánů

Materiál konstrukce byl pečlivě vybrán, aby nikterak neškodil zvířatům, ani rozvoji korálů. Vedle toho je ale galerie určena potápěčům, kteří zde budou moci obdivovat podmořský život i řadu soch, objektů a květin, které se ve skleníku nacházejí.

Z rostlin Taylor do svého podvodního muzea zasadil například eukalyptus nebo druh palmy zvaný šáchor střídavolistý.

Lidské sochy zase znázorňují učící se děti. Celá tematika má podle sochaře upozornit na důležitost oceánu a jeho ochrany. Umístění na Velkém korálovém útesu pak není nahodilé, protože v posledních letech tento unikátní gigantický ekosystém kvůli oteplování vod odumírá.

„Naší vizí je vyvolat diskuzi o korálech a ochraně oceánů a docílit pozitivních environmentálních výsledků,“ uzavřel Taylor.

Nejde o zdaleka první sochařovu práci. Podvodní galerie navrhl po celém světě, jsou k nalezení třeba u mexického Cancúnu, na Bahamách, Kanárských ostrovech nebo u karibské Grenady. Před dvěma lety vybudoval také galerii na Maledivách zvanou Coralarium, která však byla brzy po otevření zničena, protože prý urážela islám.

Unikátní mořskou galerii na Maledivách zničili, urážela prý víru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám